Puțini știu care este considerată cea mai veche țară din lume, după anumiți istorici

Publicat: 31 01. 2024, 23:06
Actualizat: 01 02. 2024, 08:50
sursă foto: captură YT

Deși pare greu de crezut, aceasta este una dintre cele mai frecvente întrebări printre pasionații de istorie – Care este cea mai veche țară din lume? Cea mai veche țară din lume are o istorie plină de evenimente care i-au influențat dezvoltarea ulterioară.

Părerile istoricilor sunt împărțite

Situată destul de aproape de noi, cea mai veche țară din lume se află pe continentul european și se numește San Marino. Potrivit istoricilor, țara San Marino a fost înființată pe 3 septembrie în anul 301 d. Hr., atunci când Sfântul Marino, originar din Dalmaţia, care a fugit de persecuția lui Dioclețian, s-a stabilit, împreună cu o mică comunitate creştină, pe Muntele Titano.

Despre momentul înfiinţării statului circulă o legendă interesantă: se spune că la începutul secolului al IV-lea, Marino, un tăietor de pietre venit să lucreze la construcţia portului Rimini, s-a refugiat pe Muntele Titano, fiind prigonit pentru credinţa sa creştină.

Cu timpul, pe munte s-a format o comunitate din ce în ce mai numeroasă, care a întemeiat statul San Marino, şi, de-a lungul secolelor, acesta şi-a păstrat, neîntrerupt, independenţa.

Independența acesteia nu a fost recunoscută decât abia în anul 1631 de către Papa, care la acea vreme controla o mare parte din Italia centrală. De asemenea, Constituția acestui stat, scrisă în anul 1600, este cea mai veche din lume.

Cu toate că San Morino este considerată cea mai veche țară din lume, unii istorici nu au fost de acord. Ei susțin că istoria scrisă a Chinei se întinde pe parcursul a peste 3.500 de ani, iar aceeași perspectivă se aplică și în cazul Japoniei, unde primele însemnări datează din 660 î.Hr., cât și în cazul Indiei.

În concluzie, conceptul de „țară”, cum îl cunoaștem în prezent, este relativ recent în evoluția umanității, însă, atunci când aplicăm conceptul modern, într-adevăr, cea mai veche țară din lume este San Morino, potrivit Atlas Geografic, citat de Click.