Puțini șoferi știu asta: O mașină electrică în flacări poate fi stinsă abia după 24 de ore

Publicat: 21 06. 2024, 20:02
Sursa foto: Profimedia

Puțini șoferi conștientizează faptul că un autoturism electric în flacări este mult mai greu de stins decât unul clasic. Dacă în cazul unui autoturism clasic flăcările pot fi stinse în 10 minute, la o mașină electrică un eventual incendiu este considerat stins abia după 24 de ore.

Vehiculele electrice cu baterii litiu-ion prezintă o situație complexă și periculoasă pentru pompierii care răspund la un accident de vehicul. Dacă un vehicul convențional cu benzină sau motorină ia foc după un accident, de obicei se întâmplă rapid și este foarte evident, potrivit wildfiretoday.com.

Când bateriile dintr-o mașină electrică sunt deteriorate de resturi de pe drum sau de o coliziune, poate apărea un scurtcircuit în una sau mai multe dintre miile de celule, creând căldură care poate aprinde substanțele chimice din interiorul bateriei. Acest lucru se poate răspândi la celulele adiacente și poate duce la starea cunoscută sub numele de „fuga termică” în care incendiul se intensifică treptat.

Cercetările avertizează că un incendiu de baterie într-un vehicul electric poate dura până la 24 de ore pentru a suprima complet. Pompierii ar trebui să folosească un flux principal de apă, dacă este posibil.

Experții spun că este necesară lăsarea bateriei să ardă. Este absolut necesar un aparat de respirat. În unele cazuri, pompierii au rămas fără aer și au fost nevoiți să obțină o a doua rezervă.

Dacă focul pare să fie stins, o cameră de termoviziune poate ajuta la identificarea zonelor încă arse sau supraîncălzite. Într-un test, o baterie a reaprins vehiculul 22 de ore mai târziu. Tesla recomandă ca, după un incendiu, vehiculele lor să fie depozitate la cel puțin 50 de metri distanță de orice material combustibil.