Putem alege între vaccinurile Moderna sau Pfizer/BioNTech?

Publicat: 28 01. 2021, 17:55
sursa foto: pixabay

PotrivitComitetului Național de Coordonare a Activității de Vaccinare, de la 1 februarie,România va începe vaccinarea cuserul produs de compania Moderna,al cărui rapel se realizează la 28 de zile.

Călin Alexandru, director DSU și membru CNCAV a precizat,la Digi24, cănu va exista posibilitatea de alegere, fiind o ”chestiune în funcție de disponibilitate și în funcție de recomandările medicale.”

”În momentul de față vom utiliza dozele Moderna în paralel cu cele ale Pfizer/BioNTech, în următorul fel – persoanele care vor primi prima vaccinare începând cu 1 februarie, vor primi vaccinul Moderna. Cetățenii care în același centru de vaccinare vor face rapelul, vor primi doza de la Pfizer, așa cum au primit prima doză.

Vreau să lămuresc dacă persoanele vor putea alege. Procesul de vaccinare este politică de sănătate publică. Nu este un proces de alegere, cum am merge într-un magazin să cumpărăm un fular. Deci nu este o chestiune de opțiune a persoanei, ci sunt luate în considerare, la momentul când se face administrarea unui vaccin sau altul, în primul rând elemente legate de partea medicală, după aceea cea legată de disponibilitatea vaccinului, sau elemente legate de partea de sănătate publică și de protecție generală a populației față de virusul SARS-CoV-2”.

Deci, din acest punct de vedere nu va exista posibilitatea de alegere, este o chestiune care se decide la nivelul centrului de vaccinare în funcție de disponibilitate și în funcție de recomandările medicale.”, a precizatCălin Alexandru, director DSU și membru CNCAV, la Digi 24.

Românii amânați la vaccinare vor fi imunizați cu Moderna

Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat miercuri că imunizarea românilor amânați se va realiza cu serul de laModerna.

„Începând cu data de 1 februarie, la nivelul centrelor de vaccinare din România, va începe administrarea vaccinuluiModernapentru care rapelul se realizează la 28 de zile.Totodată, începând cu data de 28 ianuarie, se pune în aplicare procesul de reprogramare a persoanelor incluse în Etapa a II-a de vaccinare din categoria domenii esențiale. Astfel, o persoană programată inițial pentru administrarea primei doze la data de 28 ianuarie va fi reprogramată la data de 8 februarie cu rapel la data de 8 martie (28 zile).Sunt 35.304 persoane care aveau programare inițială în perioada 28 ianuarie – 11 februarie și care vor fi reprogramate la un interval de 10 zile”,a anunțat miercuri CNCAV.

Vaccinul anti-COVID-19 de laModernaeste recomandat persoanelor cu vârste de cel puțin 18 ani și, conform probelor reliefate de studiile clinice, a avut o eficiență de 94,1% în prevenirea bolii COVID-19 la cei care au primit două doze și care nu aveau vreo dovadă a unei infecții anterioare. În cadrul testelor, serul a părut să aibă o înaltă eficiență în rândul unor persoane cu vârste, sexe, rase și categorii etnice diferite, dar și în cazul persoanelor cu boli asociate, potrivitCentrului american pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Studiul a presupus participarea a circa 30.000 de persoane, dintre care jumătate au fost vaccinate cu serul de laModerna, iar restul au primit injecții inactive, fără ca vreuna să știe dacă au primit efectiv vaccinul sau.

„Vaccinul anti-COVID-19 de laModernaacționează pregătind organismul să se apere împotriva COVID-19. Conține o moleculă numită ARNm care cuprinde instrucțiuni pentru producerea proteinei virale de suprafață. Aceasta este o proteină de pe suprafața virusului SARS-CoV-2, de care virusul are nevoie pentru a pătrunde în celulele organismului. Când se administrează vaccinul la o persoană, anumite celule din organismul său citesc instrucțiunile ARNm și produc temporar proteina virală de suprafață. Sistemul imunitar al persoanei va recunoaște apoi această proteină ca fiind străină, va produce anticorpi și va activa limfocitele T (globulele albe) pentru a o ataca. Dacă, ulterior, persoana intră în contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul său imunitar va recunoaște virusul și va fi pregătit să apere organismul de acesta”, se mai arată în precizările făcute de EMA.