Pușca de asalt pe calibru NATO a ajuns în ultima fază de omologare la Fabrica de Arme Cugir. Poate trage 600 de gloanțe pe minut

Pușca de asalt pe calibru NATO a ajuns în ultima fază de omologare la Fabrica de Arme Cugir. Poate trage 600 de gloanțe pe minut
Sursa: captura video Youtbe/ ziarul unirea

Un prototip de pușcă automată pe calibru NATO a ajuns în ultima fază de omologare, la Fabrica de Arme din Cugir. Specialiștii au vrut să facă arma mai ușoară pentru că era prea grea pentru a fi viabilă.

„Pușca românească foarte competitivă”, realizată la Cugir

Prototipul a fost prezentat public pentru prima dată în 2017, după ce ar fi fost testat într-un poligon de armată, conform Adevărul.

Arma „românească foarte competitivă” a fost realizată pe liniile existente ale societății din Cugir și a fost fabricată de specialiști în cercetare și dezvoltare din cadrul fabricii. În ianuarie 2024, pușca a intrat în ultima fază de omologare.

Arma are calibrul de 5,56×45 mm și este compatibilă cu sistemul NATO. Are un încărcător de 30 de cartușe, iar viteza la gura țevii este de aproximativ 900 de metri pe secundă, fiind fabricate pe modelul Kalașnikov. Pușca are 3,2 kilograme, o scădere de la 3,45 de kilograme, fără încărcător.

Ea are sistem mecanic și optic de ochire și poate trage 600 de gloanțe pe minut. Prețul puștii complet echipate este în jur de 900-1.000 de dolari.

„Țeava de 16 inch poate fi dată jos și schimbată cu o țeavă mai scurtă, iar pe șine se pot monta și alte sisteme de ochire. Arma de asalt poate fi folosită și în modul automat și semiautomat (foc cu foc)”, au precizat reprezentanții societății din județul Alba.

Pușca, testată și de Armata Română

Inițial, arma ar fi fost gata în 2018, doar că nu avea greutatea cerută și avea probleme cu patul. Atunci a început colaborarea fabricii de la Cugir cu societatea Stimpex din București pentru a îmbunătăți arma.

Ea a fost testată și de Armata Română, care a vrut ca țeava să resiste la mai multe focuri față de cât era proiectată, iar această preferință a fost îndeplinită.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`