În perioada mai-noiembrie 2022, un parteneriat format dintr-o firmă de consultanță din Târgu Jiu și o societate patronată de un funcționar din Israel ar fi câștigat 1,2 milioane de euro din achiziții publice derulate în România, scrie G4Media.ro citând un avertizor de integritate.
Fondurile au fost puse la dispoziția țării noastre de Uniunea Europeană pentru cumpărarea de echipamente și materiale de protecție (măști, dezinfectanți, sisteme de dezinfectare etc) care să fie repartizate unităților de învățământ.
Un avertizor de integritate a declarat pentru G4Media.ro că procedurile au fost ”sparte” în loturi cu valori mici, care au putut fi atribuite direct, în acest fel evitându-se organizarea de licitații și eliminându-se potențialii concurenți.
Marea beneficiară a acestei stratageme este societatea Digimed Devices Center SRL București, deținută de Betty Ilovici, în prezent purtător de cuvânt al Ministrului Apărării din Israel, Benny Gantz.
Conform datelor contabile, în perioada 2018-2021, cifra de afaceri a firmei a fost 0 în fiecare an. În ceea ce privește societatea de consultanță din Târgu Jiu, aceasta îi aparține lui Viorel Bebe Ionică, un lider PSD din zonă care, în 2018, devenise reprezentant al unei afaceri din domeniul telemedicinei pe care o deține familia lui Betty Ilovici.
Atât tatăl femeii, cel care se ocupă, în fapt, de societatea din România, cât și Viorel Bebe Ionică au negat orice nelegalitate.
În contextul pandemiei de coronavirus, autoritățile din România au primit sute de milioane de lei, fonduri europene, care să fie repartizate unităților de învățământ și spitalelor.
În unele cazuri, proiectele sunt administrate chiar de școli/licee/unități medicale, în altele – de primării. De cele mai mule ori, pentru a putea accesa fondurile europene, aceste autorități au avut nevoie de încheierea unui contract cu o firmă de consultanță care să întocmească un proiect – cele mai importante repere ale acestuia fiind identificarea materialelor pentru achiziție și estimarea sumelor necesare.
Una dintre firmele de consultanță care a mirosit oportunitatea de a prinde acest tip de contracte este IV Dramioprog SRL din Târgu Jiu, afacere patronată de Viorel Bebe Ionică, vicepreședinte PSD Gorj și fost secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale între 2012 și 2015.
După ce proiectele au fost acceptate pentru finanțare, autoritățile contractante au organizat, prin intermediul Sistemului național de achiziții publice (SEAP), proceduri pentru a cumpăra echipamentele/materialele prevăzute în proiect.
Conform unei monitorizări G4Media.ro, unul dintre furnizorii de top pentru astfel de produse este Digimed Devices Center SRL București care, în perioada mai-noiembrie 2022, a semnat contracte de 6,03 milioane lei cu 29 de autorități contractante – școli și primării din mai multe județe.
O altă verificare G4Media.ro arată că, anterior, toate cele 29 de autorități contractante au avut contracte de consultanță cu IV Dramioprog SRL. Tariful consultantului a fost fix: 23.800 de lei.
Pentru ambele societăți, fondurile europene au fost mană cerească. Astfel, dacă, în 2021, cifra de afaceri a IV Dramioprog SRL a fost de 293.300 lei, în perioada ianuarie-octombrie a acestui an, societatea a semnat contracte de consultanță în valoare de 1,07 milioane lei.
Pentru Digimed Devices Center SRL lovitura a fost și mai mare deoarece, în perioada 2018-2021, cifra de afaceri a firmei a fost 0.
Un avertizor de integritate a declarat, pentru G4Media.ro, că banii din dreptul Digimed Devices Center au ajuns la această societate ”cu dedicație”, rolul-cheie fiind al consultantului.
Pe de o parte, acesta ar fi spart procedurile în loturi cu valori mici, pentru a evita organizarea de licitații și a permite organizarea de achiziții directe, iar, pe de altă parte, a propus autorităților contractante, prin proiect, ca furnizorul să fie Digimed Devices Center SRL.
O analiză DNA asupra cazuisticii soluționate indica ”fragmentarea” achizițiilor ca un mecanism utilizat pentru fraudarea procesului de achiziție publică, scopul fiind aplicarea unei proceduri mai puțin transparente și mai puțin competitive.
”Operatorul economic vorbește cu Autoritatea Contractantă ce dorește să achiziționeze și ce buget are și își pune într-un catalog propriu produsele și prețurile.
Mai departe, Autoritatea Contractantă intră în catalogul de produse al operatorului și inițiază achiziția. Asta înseamnă «achiziție directă». Nu există o procedură competitivă, nici măcar prin publicarea unui anunț în rubrica de anunțuri în SEAP.
Spargerea în loturi ca să faci achiziție directă, fix asta înseamnă, ca să nu existe competiție. Nu se anunță absolut nimic, este o relație doar operator economic – autoritate contractantă (prin intermediul consultantului, bineînțeles)”, a explicat avertizorul.
Cu alte cuvinte, atunci când o instituție postează intenția de a cumpăra, în paralel este notificată și firma recomandată de consultant. De multe ori, afacerea se parafează în decurs de minute sau zeci de minute.
Viorel Bebe Ionică, patronul IV Dramioprog SRL recunoaște că a inserat ofertele Digimed Devices Center SRL în proiectele întocmite pentru cele 29 de autorități contractante și că ”majoritatea (autorităților contractante n.r.) merg pe mâna mea”, dar susține că totul a fost corect, nu au existat spargeri ilegale în loturi, prețurile sunt la nivelul pieței, iar alegerea firmei lui Ilovici a avut loc în urma unui studiu de piață.
Referitor la lipsa anterioară de activitate a Digimed Devices Center, el a afirmat că ”Nu știu dacă au avut sau nu contracte. În Internet erau, aveau o ofertă”.
Sorin Shmuel Ilovici, cel care se ocupă, în fapt, de activitatea Digimed Devices Center SRL în locul fiicei sale Betty neagă și el orice nelegalitate și spune că nu există vreo legătură între faptul că a livrat produse către 29 de autorități contractante în condițiile în care acestea aveau contracte de consultanță cu IV Dramioprog SRL.
Omul de afaceri admite că îl cunoaște pe Viorel Bebe Ionică și că au avut, la un moment dat, intenția unei colaborări pentru ca acesta să devină reprezentat în zona Gorjului al afacerii din domeniul telemedicinei deținută de familia Ilovici, dar că totul a picat.
Și Sorin Shmuel Ilovici recunoaște că a răspuns autorităților contractante după ce a fost notificat de către Sistemul de achiziții publice de faptul că acestea vor să cumpere măști, de exemplu, de la firma familiei sale.
Ilovici spune, însă, despre presupusa lotizare a produselor că este ”o răutate, o informație care nu are nici un sens” și că ar fi câștigat procedurile și fără implicarea lui IV Dramioprog SRL.
Despre lipsa de activitate a firmei Digimed Devices Center, Ilovici afirmă că este doar aparentă: în urmă cu câțiva ani, societatea a mai intenționat să comercializeze produse medicale, fără succes, ”așa că, atunci când au apărut aceste proiecte, eram pregătiți”.
Betty Ilovici nu a putut fi contactată: a trimis mesajul către tatăl său care, ulterior, a luat legătura cu reporterul G4Media.ro. ”În viitorul apropiat o voi scoate din firmă, ea nu are legătură cu ce se întâmplă”, a declarat tatăl ei.
Conform contului de Linkedin, Betty Ilovici a studiat până în 2013 la American International School din București, iar apoi și-a continuat studiile în Israel.
View this post on Instagram
În România fusese, la un moment dat, translator în cadrul Camerei de Comerț și Industrie România-Israel. De aproape patru ani activează în cadrul Ministerul Apărării in Israel, inițial ca purtător de cuvânt al Forțelor Armate (Israel Defense Forces – IDF).
În prezent, ocupă aceeași funcție pentru ministrul Apărării, Benny Gantz, alături de care a postat mai multe fotografii, pe contul de Instragram, cu ocazia unor vizite ale acestuia în străinătate, de exemplu în SUA și Maroc.