Coronavirus | OMS recomandă purtarea măștilor în zonele publice

Coronavirus | OMS recomandă purtarea măștilor în zonele publice
Foto: Hepta

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a schimbat sfaturile cu privire la măștile feței, spunând că acestea ar trebui să fie purtate în public, în cazul în care distanțarea socială nu este posibilă pentru a ajuta la stoparea răspândirii pandemiei de coronavirus.

Expertii OMS susțin că mășile reprezintă o barieră pentru agenţii patogeni care pot infecta alte persoane.

Unele țări recomandă deja sau impun acoperirea feței cu mască în public.

OMS și-a schimbat recomandările: Măștile împotriva Covid-19 trebuie purtate în zonele publice

Deşi iniţial OMS susţinea că nu sunt suficiente dovezi care să susţină că oamenii sănătoşi ar trebui să-şi acopere feţele cu măşti în public, organizaţia şi-a schimbat părerea, scrie BBC.

Cu toate acestea, directorul general al OMS, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat, vineri, că „în lumina probelor în evoluție, OMS recomandă guvernelor să încurajeze publicul larg să poarte măști acolo unde există o transmitere pe scară largă, iar distanțarea fizică este dificilă, cum ar fi în cazul transportului public , în magazine sau în alte medii restrânse sau aglomerate”.

Organizația a sfătuit întotdeauna că măștile medicale pentru față trebuie purtate de persoanele bolnave și de cei care au grijă de ele.

La nivel global, au existat 6,7 milioane de cazuri de coronavirus confirmate și aproape 400.000 de decese de când focarul a început la sfârșitul anului trecut, conform datelor compilate de Johns Hopkins University .

Organizația a spus că noile sale orientări au fost făcute în urma unor studii din ultimele săptămâni.

Epidemiologul OMS Maria van Kerkhove, expertul principal al OMS pentru Covid-19, a recomandat oamenilor să poarte o mască din material în zonele unde există un risc de transmitere a bolii.

Măștile din țesătură ar trebui să fie compuse din „cel puțin trei straturi de material diferit” pentru a fi eficiente, spune OMS.

Cu toate acestea, cei cu vârsta peste 60 de ani și cu riscuri de sănătate subiacente ar trebui să poarte măști medicale în zonele în care există transmisie în comunitate.

În același timp, OMS a subliniat că măștile de față sunt doar una dintre o serie de instrumente care ar putea fi utilizate pentru a reduce riscul de transmitere al SARS-CoV-2 și că acestea nu ar trebui să le ofere oamenilor un sentiment fals de protecție.

„Măștile pe cont propriu nu te vor proteja de Covid-19”, a spus dr. Tedros.

O schimbare importantă în orientările OMS

Aceasta este o schimbare importantă în orientările OMS cu privire la momentul în care publicul ar trebui să-și acopere fețele. Timp de câteva luni, experții organizației s-au lipit de linia conform căreia măștile ar încuraja un fals sentiment de securitate și îi vor priva pe profesioniștii medicali de echipamentele de protecție de mare nevoie.

Aceste argumente nu au dispărut, dar, în același timp, OMS recunoaște că au apărut noi dovezi cu privire la riscurile de transmitere.

Subliniază cercetările recente că oamenii pot fi extrem de infecțioși în câteva zile înainte de a prezenta simptome și că unii oameni prind virusul, dar niciodată nu prezintă simptome.

Așadar, în cazul în care distanțarea nu este posibilă, cum ar fi în transportul public și în locații la fel de variate precum magazinele și taberele de refugiați, se sugerează ca fețele să fie acoperite cu măști de protecție împotriva coronavirusului pentru a evita infectarea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`