Puiu Popoviciu a fost achitat definitiv miercuri în dosarul “Ferma Băneasa”, deși în 2017 a fost condamnat inițial la șapte ani de închisoare.
Înalta Curte de Casație și Justiție a respins miercuri apelul procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, față de decizia de achitare, în revizuire, a omului de afaceri Puiu Popoviciu.
„Respinge, ca nefondate, apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi părţile civile Statul Român prin Ministerul Finanţelor şi Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti împotriva sentinţei penale nr. 110/F din data de 12.07.2024 pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I penală, în dosarul nr. 46/1/2020. Respinge, ca inadmisibile, apelurile formulate de persoanele interesate IKEA ROMÂNIA SA şi DOMUS MEX SRL împotriva încheierilor din datele de 27.10.2023 şi 04.01.2024, pronunţate de aceeaşi instanţă. Cheltuielile ocazionate de apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie rămân în sarcina statului Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 15 ianuarie 2025”, se arată în minuta publicată de ÎCCJ, potrivit Agerpres.
De asemenea, ceilalți inculpați din dosar au primit decizie de achitare.
Omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a primit pe 2 august 2017 o condamnare definitivă de 7 ani de închisoare în dosarul ‘Ferma Băneasa’. În același dosar, au mai fost condamnați Cornel Șerban (fostul șef DGIPI) – 2 ani și 6 luni cu executare, Ioan Nicolae Alecu (rectorul USAMV București) – 6 ani de închisoare cu executare, Petru Pitcovici (fost șef în Direcția Generală Anticorupție din MAI) – 2 ani cu suspendare, Ștefan Diaconescu – 5 ani cu executare și Andrei Mihai Bejenaru – 6 ani cu executare.
Gabriel Puiu Popoviciu a plecat din România înainte de pronunțarea sentinței, fiind localizat în Marea Britanie, de unde autoritățile române au încercat fără succes să îl extrădeze.
Inițial, el a fost reținut la Londra, însă a fost eliberat în schimbul unei cauțiuni de 200.000 de lire sterline.
Ulterior, în 2021, Înalta Curte de Justiție a Marii Britanii a respins definitiv cererea României de extrădare a omului de afaceri, judecătorii britanici motivând că Popoviciu nu a fost judecat de un Tribunal imparțial în România și ‘a ‘suferit o negare completă” a drepturilor sale la un proces corect, așa cum sunt ele protejate prin articolul 6 al CEDO.