La Libre publică un articol despre influența Bisericii Ortodoxe Române și despre ce înseamnă să fii ateu în România.
În imediata apropiere a Parlamentului României se înalță Catedrala Mântuirii Neamului, pentru care s-au cheltuit 100 de milioane de euro sau poate chiar jumătate de miliard de euro, dacă este să ne luăm după critici.
Mult s-a scris despre acest lăcaș de cult de dimensiuni uluitoare, cel mai mare din lume, atât din cauza costurilor uriașe, cât și din cauza amplasării sale – un teren în valoare de 200.000 de euro cedat gratuit de către stat, și a numelui său.
Numele catedralei spune multe despre puterea Bisericii Ortodoxe Române, dar și despre identitatea națiunii române, notează La Libre.
”Catedrala Mântuirii Neamului transmite ideea că românii nu pot fi salvați decât dacă sunt ortodocși și că tu nu faci parte din poporul român dacă nu ești ortodox”, a declarat Remus Cernea, citat de lalibre.be.
Fostul deputat independent, ateu declarat și activist pentru drepturile omului, a fost el însuși ținta unui val de ură după ce s-a opus, în 2004, cedării gratuite de către statul român a unei părți din Parcul Carol din București tocmai pentru construirea acestei catedrale.
”Am fost acuzați că suntem antiromâni, că ne opunem istoriei României și tradițiilor noastre, că suntem sataniști atei, deși asta este o contradicție în termeni, căci dacă ești ateu, atunci nu crezi că există nici Dumnezeu, nici Satana”, a mai susținut Cernea, citat de publicația belgiană.