Psihologul Mirela Zivari a vorbit despre cazul din municipiul Bacău, joi, la Știrile B1 TV prezentate de Gabriela Mihai, și a explicat că și copiii care inițiază agresiunea sunt de obicei victime ale unor abuzuri, „iar școala devine pentru ei arena unde își pot descărca toate furiile și nemulțumirile acumulate”.
Psihologul a explicat că și copiii care a inițiat agresiunea „are nevoie de suport”.
„Copiii care inițiază agresiunea sunt de obicei și ei victimele unor abuzuri, abuzuri care se întâmplă în familie, în comunitate, iar școala devine pentru ei arena unde își pot descărca toate furiile și nemulțumirile acumulate. Există, însă, clar în acest caz, ca în, de altfel, foarte multe altele, o situație care s-a tot repetat și care putea să fie preîntâmpinată”, a declarat Mirela Zivari.
„Nu vom elimina întru totul formele de joacă dură, tendințele de tachinare, răutățile dintre copii, însă putem, dacă există interes, dacă există un plan de acțiune antibullying în fiecare școală să îi identificăm pe cei care sunt cu aceste acumulări de frustrare, copiii inițiatori, putem să identificăm și victimele, de asemenea, și să știm încă de la începutul anului școlar ce ar trebui să facem și pe cine ar trebui să protejăm”, a continuat ea.
„Atât copilul agresat, cât și cel care a făcut aceste oribile fapte au nevoie de ajutor. Și el, la rândul său, chiar dacă acum atenția și blamul se duce către el, are nevoie de suport. Este vorba cel mai probabil de copii care provin din familii destrămate, unde agresiunea este la ea acasă, de umilințe pe care le-a suferit el însuși, și atunci ajunge într-o astfel de situație. Insistența de fiecare dată este pe prevenție, iar prevenția se face prin acea comisie care se instituie în fiecare unitate școală la început de an, prin activitățile de antibullying și prin a interveni atunci când o joacă dură se tot repetă”, a mai spus psihologul.