Psiholog, despre copiii și adolescenții care se luptă cu depresia și anxietatea: Ar fi câteva semne ușor de remarcat. Există și factori biologici, însă sunt adepta teoriilor în care mediul vine și ne modelează (VIDEO)

Psiholog, despre copiii și adolescenții care se luptă cu depresia și anxietatea: Ar fi câteva semne ușor de remarcat. Există și factori biologici, însă sunt adepta teoriilor în care mediul vine și ne modelează (VIDEO)
Sursa foto: Pixabay

Mihaela Dinu, psiholog în cadrul „Salvați Copiii”, a vorbit despre copiii și adolescenții care suferă de depresie și anxietate, joi, la Știrile B1 TV prezentate de Andreea Moraru, și a explicat că „există și factori biologici”, dar ea este „adepta teoriilor în care mediul vine și ne modelează”.

Psiholog Mihaela Dinu, pe B1 TV, despre copiii și adolescenții care se luptă cu depresia și anxietatea

Întrebată cum se manifestă anxietatea la aceste categorii de vârstă, Mihaela Dinu a explicat: „Ar fi câteva semne ușor de remarcat. Vorbim de nervozitate, de agitație, de lipsa de speranță pe care copiii o au, de furie, lucruri care ar trebui, ca să ne îngrijoreze, să persiste, să fie mai mult decât o schimbare de dispoziție de la o zi la alta – și vorbim de câteva săptămâni la rând în care sunt manifestate aceste comportamente și atitudini ale copiilor sau adolescenților”.

Întrebată dacă există o predispoziție genetică la depresie, ea a spus: „Da, există și factori biologici. Există o ereditate pe care o purtăm în noi și aceasta poate fi vizibilă sau nu, să spunem, însă cumva sunt adepta teoriilor în care mediul vine și ne modelează, deci chiar dacă acolo există o predictibilitate genetică, mediul, ca și caracterul pe care mi-l formez în contact cu ceilalți, poate cumva să atenueze. Practic, vorbim de părțile latente pe care noi le avem, dar care pot fi activate și reactivate la un moment dat”.

„Dacă lucrurile nu sunt luate din pripă, practic nu există prevenție sau intervenție la momentul oportun, da, ele în viața de adult se pot transforma în tulburări de personalitate, deci trecem de la ceea ce înseamnă anxietate sau depresie, care pot fi doar dispoziții sau predispoziții, către tulburări, adică creștem cumva gravitatea afecțiunii, însă sunt și situații în care contextul, ajutorul psihologic, poate uneori și medical, reglează emoțional copilul și se poate reintegra și reechilibra emoțional în totalitate”, a explicat psihologul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)