Prudență crescută după tragedia din Turcia. La ce se gândesc românii: „Ne punem problema să mutăm banii într-un cont de economii”
Peste 35.000 de persoane au murit în Turcia şi Siria în urma cutremurelor devastatoare de săptămâna trecută, potrivit ultimului bilanţ.
Numărul s-ar putea dubla, a avertizat secretarul general adjunct al ONU pentru acțiuni umanitare şi coordonator al ajutorului de urgenţă, Martin Griffiths.
La ce se gândesc românii după cutremurul din Turcia
Tragedia din Turcia, care a transformat zeci de mii de clădiri în moloz, îi îngrijorează pe mulți români și îi fac să se gândească la securitatea oferită de locuințe, vechimea acestora sau lipsa asigurării caselor.
În același context, un român caută soluții pentru economiile pe care obișnuia să le păstreze în casă, potrivit ziare.com.
„Avem o sumă relativ mică, aproximativ 1000 euro în casă. Nu e frica de hoți sau altceva, dar de când a fost cutremurul ne punem problema să mutăm banii într-un cont de economii, în caz de calamitate să nu rămânem fără ei.
Suma aceasta nu prea crește, este numită de noi „urgențe veterinar/ urgență înmormântare”. Vrem să deschidem un cont de economii, dar nu prea știm unde am avea beneficii cât mai bune, nu vrem să fim legați să nu putem accesa acești bani x luni/ ani, să depunem și să retragem oricând vrem. Unde ați recomanda un astfel de cont? Și dacă aveți asigurare la casă, cu cine ați făcut-o? După ce beneficii v-ați ghidat?”, a întrebat acesta pe grupul de Facebook Buget de familie.
Cum au reacționat internauții
„Eu m-am gândit fix opus, dat fiind că niciodată n-am bani scoși, ci îi țin doar pe card. Dacă ar fi o urgență acum și aș fugi din casă, aș pleca fără niciun ban în buzunar, ci doar cu un plastic care e total inutil. În caz de calamitate sau dacă pică curentul/internetul, nu putem retrage banii. Mai gândiți-vă la asta și o parte din bani păstrați-i cash, în casă.”
„Recomand să iei titluri de stat. Au cea mai mare dobândă și poți să-i retragi când vrei tu fără vreun cost.”
„C.A.R -urile au cea mai bună dobândă.”
„Am cont de economii, sunt mulțumită, doar că în lei, nu în euro. E bine să aveți și în casă o parte.”
„În cazul unei calamități orice cont devine inaccesibil, la fel și plățile online. Asigurarea este foarte bună, dar nu va mai putea funcționa când jumătate de țară ar fi moloz. Eu am, vă sfătuiesc să mergeți pe o variantă +, nu doar PAD-ul (asigurarea obligatorie, acoperă doar câteva situații).”
„Depozite pe minim 3 luni. Eu cel puțin așa procedez, am un depozit mai mare și unul mai mic, în caz de ceva să îl stric pe cel mic.”
„Depozit la termen, în lei, pe 4 luni. Se întâmplă să avem nevoie de bani, desființăm depozitul și avem banii în cont instant, dar pierdem dobânda, nu se câștigă mare lucru, dar măcar primim ceva la ei.”
„Eu aș ține cam 400 euro în casă și restul îi poți pune într-un cont curent, la o bancă care nu are taxă lunară.”
„Strict ca sfat, dacă e vorba doar de suma de 1000 euro puteți liniștită să o țineți în casă. Teoretic ar trebui să fie fondul de urgență, care în general se ține în casă, eventual ținuți într-un loc unde să puneți repede mâna pe ei în caz de calamitate.
Totuși, zic să nu va panicați, nu înseamnă că în perioada următoare o să fie cutremur și în România. Să știți că panica este cea mai mare armă împotriva omenirii.
Trageți aer în piept, liniștiți-vă și zen. De cele mai multe ori e vorba și de ce atragem sau ce credeți că puteți schimba dacă vă panicați? Adică în Turcia, oamenii dormeau când s-a întâmplat, ce credeți că ați fi putut face? În acele momente chiar nu ar mai conta acei 1000 de euro, ci doar să vă salvați viața.”