Protestul transportatorilor polonezi: Peste 20.000 de vehicule, blocate la frontiera cu Ucraina

Protestul transportatorilor polonezi: Peste 20.000 de vehicule, blocate la frontiera cu Ucraina
Sursa foto: Profimedia

Transportatorii polonezi au blocat trei puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, cu peste 20.000 de vehicule, pentru a protesta împotriva concurenței ucrainene, într-o dispută care complică efortul de război al Kievului împotriva Rusiei și relațiile sale vitale cu UE.

Ambasadorul Ucrainei în Polonia, Vasyl Zvarych, a descris protestele drept „o înjunghiere dureroasă în spatele Ucrainei” pe platforma de socializare X, cunoscută anterior ca Twitter.

Polonia a fost principala poartă de intrare în UE pentru refugiații care fug din Ucraina și principala rută către Ucraina pentru ajutor militar și umanitar de la invazia pe scară largă a Rusiei de anul trecut. Ucraina se bazează în mare măsură pe trecerile terestre pentru comerț, traficul aerian fiind oprit de război și transportul maritim afectat de bombardamentele rusești asupra porturilor ucrainene, potrivit ft.com.

Protestele, care au început luni, blochează trei puncte de trecere a frontierei pentru toate mărfurile, cu excepția mărfurilor militare, în cea mai recentă dispută comercială poloneză cu Ucraina. Polonia a menținut în septembrie restricții unilaterale la importurile de cereale ucrainene pentru a-și proteja fermierii autohtoni, încălcând politica comercială comună a UE.

Cu această ocazie însă, șoferii nu sunt susținuți de guvernul polonez, care i-a îndemnat să nu mai obstrucționeze granițele. Dar șoferii doresc ca UE să restabilească cotele de transport care erau în vigoare înainte de invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia și care a limitat numărul de camioane ucrainene care ar putea circula în Polonia și în restul UE.

Protestatarii, care folosesc camioane și tractoare pentru a bloca punctele de trecere a frontierei, își acuză omologii ucraineni că au încărcat ilegal mărfuri în Polonia și în alte părți înainte de a se întoarce în Ucraina.

Aceste dispute privind transportul cu camioane și cereale arată dificultățile cu care se va confrunta Ucraina pentru a-și asigura sprijinul pentru cererea de aderare la UE din partea Poloniei și a altora. Comisia Europeană a recomandat săptămâna aceasta statelor membre să deschidă discuții cu Ucraina privind aderarea, deși a formulat avertismente cu privire la momentul în care discuțiile ar trebui să înceapă oficial.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`