Magistrații nu cedează: Protestele judecătorilor și procurorilor se extind după modificările de formă anunțate de Tudorel Toader la OUG 7

Publicat: 26 02. 2019, 12:52
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Judecătorii și procurorii continuă protestele față de OUG 7. La o zi după ce ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat modificarea ordonanței care însă nu rezolvă nici pe de parte nemulțumirile magistraților, alte Parchete din țară anunță că își suspendă activitatea, informează HotNews.ro.

Astfel, Judecătoria Târgoviște își va suspenda activitatea începând de marți și până vineri, 1 martie. În această perioadă, dosarele care au termen de judecată vor fi amânate, urmând a fi luate în discuție doar cauzele cu caracter urgent.

Până la 1 martie, va fi suspendată și activitatea procurorilor Parchetului Tribunalul Harghita şi din cadrul unităţilor din subordine.
Mai multe parchete din țară și-au suspendat, luni, activitatea ca formă de protest față de adoptarea de către Guvern a OUG 7 prin care au fost modificate legile justiției.
Ministrul Tudorel Toader a anunțat luni că va abroga articolul 54 din OUG 7, cel care avea două prevederi principale. În primul rând, va fi abrogată prevederea care permitea unui judecător care avea și experiență de procuror să devină procuror șef. A doua prevedere despre care Toader a spus că va fi abrogată este mutarea avizului pentru candidații la postul de șef de parchet de la Secția de procurori a CSM la Plenul CSM.

În schimb, în OUG rămân alte prevederi denunțate de sistemul de justiție, opoziție și Comisia Europeană. Secția specială rămâne ruptă de Parchetul General şi rămân derogările nou introduse pentru accesul la Înalta Curte. Procurorii-șefi for fi numiţi după bunul plac al ministrului Justiţiei, după cum va fi sfătuit în sânul coaliţiei de guvernare.

Mai mult, rolul președintelui în numirea șefilor de Parchete rămâne diminuat grație prevederii potrivit căreia interimatele nu pot fi mai lungi de 45 de zile.