Proteste la cinematografele din țară: Angajaţii România Film se plâng că multe cinematografe au devenit nefuncționale (VIDEO)
Protest la Cinema Patria. Angajaţii România Film au protestat, marți, nemulţumiti de situaţia în care au ajuns, informează B1 TV. Din 2012 membrii Consiliului de Administraţie au fost demişi, iar de atunci nu au fost înlocuiţi. Fără semnăturile acestora în cinematografe nu se pot face reparaţii, ca atare devin nefuncţionale, spun angajaţii. Cei din urmă au probleme financiare, salariile le-au fost întârziate în ultimele două luni.
”Multitudinea de adrese pe care le-am făcut Ministerului Culturii, nu ne-au răspuns nici până acum. Din 6 mai nu mai avem conducere la România Film, nu avem CA de doi ani și jumătate, suntem nefuncționali. Situația e dramatică, eu reprezint 124 de membri de sindicat, ei nu își vor mai lua salariile, nu va avea cine să semneze statele de plată”, a declarat Maria Bikfalvi, președintele Sindicatului România Film.
Situaţia de la RomâniaFilm, creată în 2012, când au fost demişi membrii Consiliului de Administraţie al RADEF, nu s-a rezolvat nici până în prezent, din cauza indiferenţei reprezentanţilor Ministerului Culturii, acuză Sindicatul România Film. În ultimele două luni, angajaţii România Film nu şi-au încasat salariile.
”Ministrul Culturii nu ne ia în seamă, nu avem Consiliu de Administrație, nu vrea sa se implice pentru a ne sprijini, cinematografia a ajuns de râpă. În zona Argeș și Vâlcea, nu mai funcționează decât un singur cinematograf în Pitești, județul Argeș aveam 18 cinematografe. Suntem în imposibiltatea de a ne lua și concediile, primele de vacață, de a se pune în aplicare contractul colectiv de muncă”, a spus Constantin Curelea, administratorul Radef România Film.
Şi nici la capitolul tehnică, cinematografele de stat nu stau bine. Aparatura este veche iar o reparaţie costă foarte mult. De exemplu, o lampă de film costă 2 mii de lei. O sumă imensă, spun reprezentanţii acestora.
”Am pierdut spectatori din cauza tehnicii, nu avem aparate. Cinematograful Scala pentru 1.000 de lei, au căzut plafoanele. A trebuit să facem mișcări să reparăm, salariații, salarii mici și condiții mizere. Am fost mai mulți la minister, am vorbit cu secretarul de stat, ne promite marea cu sarea, ministrul nu acceptă dialog cu noi”, a spus o membră a sindicaului.
”Acestă acțiune pe care a organizează sindicatul se înscrie într-o paletă de acțiuni sindicale pe care sindicatul le-a întreprins în speranța că vor rezolva ceva probleme, una e inexistența unui CA care duce la o strategie sau o siguranță pe care oamenii să o simtă la locul de muncă, doi lipsa unei reacții din partea Ministerului, inclusiv noi, Cartel Alfa am făcut intervenții”, a declarat Ion Homoș, secretar general al Cartel Alfa.