Proteste în mai multe penitenciare: Polițiștii acuză Guvernul de lipsă de respect și amenință cu blocarea sistemului. Principalele revendicări (VIDEO)

Proteste în mai multe penitenciare: Polițiștii acuză Guvernul de lipsă de respect și amenință cu blocarea sistemului. Principalele revendicări (VIDEO)
Captură Video B1 TV

Protest la Penitenciarul Codlea. Polițiștii de penitenciare au anunțat că vor întrerupe activitatea timp de două ore, săptămânal. Ei susțin că în urma negocierilor cu Guvernul PSD -PNL, care durează deja de trei luni, nu s-a luat nicio măsură. Proteste sunt și la penitenciarele din Deva și Târgu Jiu.

Așa a înțeles Guvernul să ne respecte, asta face de mult timp. Mereu drepturile ni le-am câștigat numai în stradă, în condițiile în care legea prevede și pentru noi același lucru ca pentru toți ceilalți bugetari”, a declarat Florin Șchiopu, președintele Federației Sindicatelor din Sistemul Penitenciar, pentru B1 TV.

Nemulțumirile polițiștilor de penitenciare

„Nemulțumirile sunt, în principal, legate de aplicarea Legii salarizării, vrem ca Guvernul să ne excepteze de la măsurile pe care le are în vedere în viitoarea Lege a Austerității și să ni se aprobe deblocarea posturilor pentru încadrarea prin concurs, având un deficit 3 – 4.000 de oameni numai pe schema aprobată. Avem 12.000 de angajați din 16.500 cât prevede HG-ul”, a continuat Florin Șchiopu.

Acesta s-a arătat apoi bucuros că polițiștii se alătură demersului: „Au constatat că Guvernul minte și încep presiunile”.

„Noi, la Târgu Jiu, avem declanșate acțiuni de protest, solidarizându-ne cu colegi de la Codlea și Deva. Și ei protestează acum în fața penitenciarelor, ieri fiind sunați și comunicându-ni-se că nu mai putem beneficia de orele pentru activități sindicale pentru membri de sindicat, lucru prevăzut în acord ca putând fi făcut în număr de 5 ore și în cadrul programului de lucru. Ei au crezut că e foc de paie, cum transmitea mincinos dl Ilea, secretarul de stat de la Justiție, au înțeles că au trebuit să pună presiune pe noi, doar ne vor speria…”, a acuzat liderul de sindicat.

Sistemul penitenciar s-ar putea bloca

Florin Șchiopu a explicat apoi că, în martie 2023, le-au fost aprobate niște majorări de salarii care trebuiau să intre în vigoare încă din 2022. Lucian Bode (PNL), atunci ministru de Interne, a spus la vremea respectivă că la rectificarea din august Legea salarizării va fi aplicată în integralitate. Numai că rectificarea nu va avea loc nici în septembrie, ci poate în octombrie și s-ar putea abia în noiembrie să fie aplicată legea, dar nici asta nu e sigur.

„Având în vedere că ei tot spun că impun măsuri de austeritate, nu cred că se va întâmpla anul acesta”, crede liderul de sindicat.

Florin Șchiopu „speră” ca restul federațiilor sindicale să se solidarizeze: „atunci sistemul se va bloca”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:46 - Lasconi: S-a ajuns la un record istoric de împrumuturi. Ciolacii nu au de gând să oprească această risipă. Dacă îi lăsăm să câștige alegerile, de anul viitor vom avea cu toții taxe și prețuri și mai mari
18:41 - Doi români stabiliți în Italia au fost șocați de prețurile dintr-un supermarket de la noi: „E scump în România, ce să facem, ne descurcăm cum putem”
18:20 - O navă s-a ciocnit cu alte două vapoare în Portul Constanţa. Imagini cu momentul impactului (VIDEO)
18:15 - Elev din Reșița, arestat după ce și-a bătut un coleg. Nu e prima dată când are probleme cu legea
18:15 - Se reduce perioada în care șoferii vor putea circula pe Transalpina. Între ce ore vor avea voie șoferii să circule pe drum
18:05 - O explozie a distrus un bloc din Adjud. O persoană a fost salvată de sub dărâmături de pompieri
17:51 - Guran (PNL), despre legea care-l ajută pe Iohannis să candideze la Senat: „Dacă unei singure persoane i se încalcă un drept, trebuie dată o lege și pentru o singură persoană” (VIDEO)
17:37 - Un polițist din Cluj a fost prins beat la volan. Bărbatul a intrat cu mașina într-un șanț și a refuzat drugtest
17:31 - Laurențiu Gîdei: Cu siguranță, din partea PSD nu se strâng și nu se vor strânge semnături pentru niciun altfel de candidat, exceptând candidații noștri (VIDEO)
17:25 - Victor Ponta redevine doctor: Curtea Supremă a anulat Ordinul Ministerului Educației prin care i s-a retras titlul. Decizia e definitivă