Protestatarii de extremă dreapta trimit toți străinii acasă și au vandalizat și magazinele cu specific românesc din Liverpool: „Alex, te rog, hai acasă că nu vreau sa pățești ceva pe acolo, te roagă mami, hai”

Protestatarii de extremă dreapta trimit toți străinii acasă și au vandalizat și magazinele cu specific românesc din Liverpool: „Alex, te rog, hai acasă că nu vreau sa pățești ceva pe acolo, te roagă mami, hai”

Peste 90 de persoane au fost arestate după ce demonstrațiile organizate de grupuri de extremă dreapta s-au transformat sâmbătă în revolte în orașele din Marea Britanie. Au fost proteste în Hull, Liverpool, Bristol, Manchester, Stoke-on-Trent, Blackpool și Belfast, cu magazine jefuite sau vandalizate și polițiști atacați în unele locuri, arată BBC.

Extremiștii de dreapta nu renunță la bătăile de stradă

Premierul Sir Keir Starmer s-a angajat să ofere forțelor de poliție „sprijinul deplin” al guvernului pentru a lua măsuri împotriva „extremiștilor” care încearcă să „semene ura”.

În Liverpool, cărămizi și sticle au fost aruncate în polițiști, un polițist a fost lovit în cap când a fost aruncat un scaun, iar altul a fost lovit și doborât de pe motocicletă.

Aproximativ o mie de protestatari anti-imigranți, dintre care unii strigau insulte islamofobe, s-au confruntat cu contraprotestatari.

Magazinele românești vandalizate, cetățenii români îngrijorați de violențe

Mai mulți extremiști de dreapta au vandalizat magazinele românești din Liverpool, cei care au postat imagini cu acest incident pe TikTok spunând că atacatorii cer ca toți străinii, indiferent de religie sau cetățenie să plece din țară.

@ro.news.uk Distribuim masiv și repostati #foryou #duet #Acum #Anglia #engleji ♬ The Spell – TRITICUM


Comentariile postate de cetățenii români din Marea Britanie în subsolul clipului arată că oamenii sunt neliniștiți și îngrijorați din cauza furiei extremei drepte și că iau situația foarte în serios: „Și asta este doar începutul. Vor urma revolte mari în toată Anglia și nu numai. Aveți grija de voi și de familie voastre”, „Alex, te rog, haide acasă, nu mai știu nimic de tine de o săptămână, hai acasă că nu vreau sa pățești ceva pe acolo, te roagă mami, hai” sau „În Septembrie cine mai are curaj să își trimită copiii la școală?”.

Unii dintre comentatori spun că probabil totul are legătură cu incidentul din Leeds, atunci când nouă români au fost reținuți după ce au ripostat atunci când serviciile sociale au luat cinci copii de la părinții lor.

Motivul scoaterii acestora din familie a fost spitalizarea unuia dintre frătiori, un bebeluş de 7 luni cu o rană la cap. Revoltați, cei apropiați familiei au atacat poliţia şi au dat foc la diverse lucruri în stradă.

Câteva sute de manifestanți antifasciști s-au adunat lângă stația din Liverpool, Lime Street, la ora prânzului, cerând unitate și toleranță, scandând „refugiații sunt bineveniți aici”.

Poliția îmbrăcată în echipament anti-revoltă, cu câini, s-a luptat să țină cele două părți departe una de cealaltă și au fost chemate întăriri pentru a încerca să mențină ordinea.

Violențele au continuat până la primele ore ale dimineții de duminică, cu focuri de artificii lansate către ofițerii de poliție care purtau echipament anti-revoltă.

O bibliotecă a fost incendiată în zona Walton a orașului, iar revoltații au încercat să împiedice pompierii să o stingă, a spus poliția din Merseyside.

Magazinele au fost vandalizate și o serie de pubele cu roți au fost incendiate, a adăugat acesta.
Mai mulți polițiști au fost răniți în ceea ce ei au descris drept „tulburări grave”. Se spunea că 23 de persoane au fost arestate.
Un grup de extremiști a putut fi auzit cântând Rule Britannia, „England ‘til die” și „ne vrem țara înapoi”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)