Protest al studenţilor de la UMF Târgu Mureş împotriva noului sistem de examene: Care sunt nemulţumirile acestora
Aproximativ 300 de sute de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş au protestat vineri seară împotriva sistemului de examene introdus recent de instituţia de învăţământ, informează hirado.hu.
La protest au participat studenţi atât de la secţia de limba română, cât şi de la maghiară şi engleză.
Sistemul nou de examene introdus de UMF Târgu Mureş prevede ca examenele de la secţiile cu predare în limba maghiară, română şi engleză să aibă loc în baza aceloraşi subiecte şi a aceluiaşi sistem de punctare. Acest sistem a fost adoptat în ciuda absenţei reprezentanţilor secţiei maghiare de la votul din Senatul Universităţii.
Problemele reclamate de studenți, potrivit unui mesaj remis redacției, sunt: schimbarea regulamentelor examenelor scrise cu două săptămâni înaintea începerii sesiunii; comunicarea aproape inexistentă cu studenții; faptul că numărul burselor a scăzut dramatic după fuziunea cu fosta Universitate Petru Maior din Târgu Mureş (deşi nu acest lucru a fost promis înaintea fuziunii); catastrofalul imn UMFST apărut pe YouTube.
„Se vorbește despre stabilitatea instituțională, dar nu se vorbește despre faptul că v-ați trezit să schimbați regulamentul în mijlocul examenelor din presesiune. Se vorbește despre reforma curiculară, dar nu se vorbește despre faptul că majoritatea studenților nu sunt de acord cu examinarea actuală. Nici profesorilor nu le convine. Se vorbește despre examinare uniformizată, dar nu se vorbește despre faptul că studenții celor trei linii de predare învață din bibliografie total diferită”, a declarat unul dintre studenții care au protestat.
Participanţii la demonstraţia studenţească de vineri seară au formulat, prin intermediul unui comunicat citat de MTI, faptul că rezultatele examenelor de rezidenţiat reflectă scăderea calităţii educaţiei de la unitatea de învăţământ din Târgu Mureş. Dacă se compară universităţile de medicină din România, la examenul de rezidenţiat, cele mai proaste rezultate au fost cele ale absolvenţilor de la universitatea din Târgu Mureş.
Anterior, rectorul Leonard Azamfirei a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI că, luni după-amiază, conducerea universităţii va discuta cu reprezentanţii secţiei maghiare despre problemele educaţiei în limba maghiară.
Reamintim că în luna mai 2012, Guvernul Ungureanu a promovat o hotărâre de guvern care înfiinţa, în cadrul universităţii, o facultate maghiară. Din acest motiv, opoziţia PSD a depus o moţiune de cenzură în Parlamentul României, care a fost votată de majoritatea aleşilor şi executivul a căzut. Acum, UDMR este aliat cu PSD.