Protest al activiştilor pentru drepturile romilor în Bucureşti: Ce a aprins scânteia conflictului

Publicat: 28 07. 2018, 20:07

Peste 600 de persoane au protestat sâmbătă în faţa ambasadelor Italiei şi Ucrainei la Bucureşti pentru a-şi exprima dezaprobarea faţă de o serie de acte de violenţă şi declaraţii la adresa romilor, din ultima perioadă.

Coloana de protestatari s-a deplasat pe traseul Bulevardul Dacia – Strada Henri Coandă – Bulevardul Lascăr Catargiu – Piaţa Victoriei – Bulevardul Aviatorilor, participanţii purtând însemne cu steagul internaţional al romilor

Ciprian Necula, coorganizator al protestului, a dat citire unui manifest, alături de alţi iniţiatori, exprimând dezaprobarea faţă de „violenţa îndreptată împotriva romilor din România, Italia, Ucraina”. Necula a precizat că în ţara noastră, potrivit sondajelor de opinie, romii sunt cea mai vulnerabilă minoritate etnică în faţa rasismului şi discriminării, adăugând că acest lucru este determinat de „lipsa de programe coerente pentru combatarea” acestor atitudini.

„În ultimii ani au avut loc evacuări forţate ale romilor, fără ca autorităţile să asigure o alternativă pentru locuire. Astfel de evenimente au fost în Cluj, Eforie Sud, Lugoj, Timişoara, Dej, Constanţa, Mangalia, Iaşi, Focşani şi multe altele”, a declarat el.

În cadrul evenimentul s-a făcut referire la atacurile împotriva romilor atât din Ucraina, cât şi a celor făcute de vicepremierul italian Matteo Salvini.

„În Ucraina, grupările paramilitare de extremă dreapta ‘Sober and Angry Youth’ au ucis cu violenţă doi cetăţeni de etnie romă, au distrus locuinţele romilor, au incendiat grădiniţe şi biserici frecventate de romi. Pe data de 9 mai o grupare extremistă a dat foc unei tabere de romi din regiunea Liov, în 23 mai 12 bărbaţi înarmaţi cu bâte şi arme de foc au atacat o tabără de romi din regiunea Ternopil. După ce i-au alungat pe cei şapte adulţi şi 33 de copii, atacatorii au incendiat tabăra. În 23 iunie, o grupare de ultranaţionalişti înarmaţi cu cuţite a atacat o aşezare a romilor din vestul Ucrainei. Au ucis un tânăr rom, pe nume David Pop, în vârstă de 24 de ani şi au rănit mai multe persoane, inclusiv un copil”, au susţinut autorii documentului.

„Recenzarea unui singur grup etnic poate duce la măsuri politice rasiste, ce încurajează violenţa împotriva minorităţilor, aşa cum s-a mai întâmplat în 1938 în Italia, sub Mussolini. Ulterior declaraţiilor ministrului de Interne, Matteo Salvini, mai mulţi cetăţeni români de etnie romă au fost deportaţi, iar locuinţele acestora demolate, în Roma, la iniţiativa autorităţilor locale. Primăria Romei vrea să deporteze 400 de romi care locuiesc de ani de zile în tabăra improvizată. În data de 19 iulie, în urma unui atac rasist, o fetiţă romă, de cetăţenie română, pe nume Cerasela, având un an şi trei luni a fost împuşcată în spate, în timp ce se afla în braţele mamei sale”, se mai arată în manifest.

Iniţiatorii au cerut statului român să elaboreze o legislaţie care să condamne rasismul antirom, după modelul legii antisemitismului; înfiinţarea unui observator guvernamental privind rasismul şi xenofobia; implementarea şi bugetarea Strategiei Naţionale pentru Romi; reforma instituţiilor care se ocupă de incluziunea romilor; sancţionarea de către CNA a discursului instigator la ură.