Protest prin care se solicită pedepsirea celor responsabili pentru evenimentele din 10 august 2018, marţi seară, în Piaţa Victoriei din Capitală
La 3 ani de la mitingul diapsorei din Piața Victoriei, mai multe organizații anunță un protest marţi seară, de la ora 19.00, în Piaţa Victoriei din Capitală. Aceștia solicită soluţionarea dosarului 10 august şi pedepsirea persoanelor responsabile pentru violenţele care au avut la acea vreme.
Evenimentul, organizat în Piața Victoriei, a primit autorizare pentru patru ore și se desfășoară sub sloganul „Vrem vinovații pentru 10 august 2018!”, potrivit Adevarul.
„Au trecut trei ani de când manifestaţia paşnică din 10 august 2018 – Piaţa Victoriei a fost spulberată cu violenţă de către autorităţile statului, cu ajutorul Jandarmeriei Române, încălcând drepturile cetăţenilor care îşi manifestau în stradă nemulţumirea cu privire la modificările legislative din domeniul Justiţiei. Diasporenii veniţi să protesteze în ţară au fost trataţi de către statul român cu gaze, bastoane, calomnii şi manipulările de la televizor”, afirmă organizatorii protestului, pe pagina de Facebook.
Aceştia reclamă faptul că persoanele considerate responsabile nu au fost pedepsite.
„Sebastian Cucoş, Cătălin Sindile, Laurenţiu Cazan, şefii Jandarmeriei care au executat represaliile, cât şi colonelul Paraschiv – “dirijorul”- nu au fost pedepsiţi pentru violenţele pe care le-au săvârşit în stradă. Lui Carmen Dan, ministrul de Interne de pe atunci, nu i-a fost atribuită nicio pedeapsă pentru folosirea Jandarmeriei ca armă în razboiul pe care îl purta puterea cu protestatarii. Legatura cu Liviu Dragnea nici măcar nu a fost stabilită de către anchetatori. Procurorul Doru Stoica, cel care a clasat dosarul, a restituit telefoanele părţilor implicate fără să facă o percheziţie informatică. Efectul acţiunii sale poate duce la neclaritatea probelor rămase şi la soluţionarea cazului superficial, fără ca vinovaţii să fie pedepsiţi în conformitate cu actele lor. Giorgiana Hosu, fosta şefă DIICOT, cea care a instrumentat cu rea voinţă dosarul #10august, astfel încât acesta a fost clasat, s-a pensionat recent, la vârsta de 49 de ani”, susţin organizatorii.
Ei sunt nemulţumiţi de „tergiversarea” dosarului.
„Astăzi, dosarul #10august este redeschis, iar tergiversarea lui a dus la anularea şi distrugerea unor probe care nu mai pot fi recuperate. Acesta se va întoarce la procurorii militari unde istoria ne-a învăţat că ajung să zacă dosare istorice chiar şi decenii întregi (Ex: Mineriade, Revoluţie). Ieşim în stradă să cerem pedepsirea vinovaţilor pentru represaliile din 10 august 2018, printr-o anchetă corectă, reală, în spiritul şi litera legii şi care să aibă o durată rezonabilă de timp!”, adaugă organizatorii.
Dosarul 10 August a fost clasat în martie 2021
În 16 aprilie 2021, Curtea de Apel București a decis definitiv redeschiderea dosarului „10 august” vizându-i pe șefii Jandarmeriei care au coordonat intervenția din Piața Victoriei. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Bucureşti care a admis plângerea unui protestatar. Acesta a formulat contestaţie împotriva deciziei DIICOT de clasare a dosarului 10 august.
Astfel, dosarul se va întoarce la procurori pentru completarea urmăririi penale pentru felul în care au intervenit forțele de ordine împotriva manifestanților care au participat la protestul din 10 august 2018 din Piața Victoriei din București.
În motivarea deciziei, transmisă de instanță pe 4 iunie, judecătorul Ciprian Ghiță de la Curtea de Apel București a argumentat că DIICOT a clasat dosarul fără să audieze victime sau suspecți și nu a solicitat probe pe care le avea la îndemână.
La începutul lunii martie 2021,Tribunalul București a decis ca dosarul să rămână clasat, respingândcererea DIICOT de redeschidere a anchetei. Dosarul a fost retrimis Parchetului General – Secția Parchetelor Militare, unde se află și la acest moment.
Aproximativ 500 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce Jandarmeria a folosit gaze lacrimogene contra protestatarilor.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.