Protestul din Piaţa Victoriei, în presa străină: De la cazul Caracal la românii din străinătate furioşi pe corupţia înrădăcinată

Protestul din Piaţa Victoriei, în presa străină: De la cazul Caracal la românii din străinătate furioşi pe corupţia înrădăcinată
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Aproximativ 20.000 de persoane au ieşit sâmbătă seară din nou în Piaţa Victoriei din Capitală pentru a marca un an de la violenţele de la mitingul diasporei din 10 august 2018, dar şi pentru a îşi arăta furia privind cazul Caracal sau felul în care PSD guvernează ţara.

Evenimentul a fost preluat imediat şi în presa străină care a relatat despre ce se întâmplă la Bucureşti. Jurnaliştii de la Reuters arată că zeci de mii de oameni au participat la București la un miting pașnic împotriva guvernului social democrat, la un an de la protestul violent la care jandarmeria a făcut uz de forță.

Agenţia de presă menţionează că protestul a fost promovat de românii care muncesc în străinătate, furioși pe corupția înrădăcinată, administrația publică slabă și încercările coaliției de la putere de a slăbi sistemul judiciar – explică jurnaliștii, care adaugă negreșit și că România este unul cele mai corupte state ale Uniunii Europene.

Radio Europa Liberă, ediţia în limba engleză, deschide articolul cu menţiunea: „Știm ce ați făcut vara trecută. Românii marchează un an de la protestul reprimat”. Aici se menţionează şi faptul că demonstrațiile au loc și pe fondul indignării publice cauzate de reacția autorităților la răpirea și uciderea unei fete de 15 ani, caz care a arătat deficiențele profunde ale poliției.

„Tinerii nu au niciun viitor aici, vrem un guvern care să lucreze pentru noi, nu pentru propriile interese”, scrie Le Figaro, care citează unul din miile de manifestanţi prezenţi sâmbătă seară în faţa Guvernului, care a fost şi anul trecut la mitingul în care jandarmii au făcut uz pe larg de gaze lacrimogene.

Deutsche Welle, televiziunea publică și Der Spiegel scriu că la București a fost un „protest masiv”. Din nou au ieșit în stradă zeci de mii de oameni care au strigat „jos guvernul”, „hoții” și au purtat pancarte pe care scria „corupția ucide”.

Televiziunea germană observă că coaliția de guvernare este în mod clar slăbită, după înfrângerea suferită la europarlamentare și trimiterea la închisoare a liderului său. Guvernul a fost discreditat și de scandalul fetelor ucise la Caracal.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`