Protest masiv al fermierilor: „Suntem peste 30.000 de antreprenori români în pragul falimentului”

Publicat: 10 01. 2024, 12:44
Actualizat: 10 01. 2024, 13:33
Foto simbol: Pixabay

Sute de fermieri se îndreaptă spre Capitală pentru a protesta împotriva Guvernului, potrivit unui mesaj care circulă în mediul online. Protestul este neasumat oficial de nicio organizație, dar ar urma să adune 122 de camioane și 70 de tractoare.

Revendicările fermierilor care protestează în Capitală

Dănuț Andruș, reprezentant al fermierilor a explicat într-o intervenție pentru emisiunea News Pass care sunt principalele nemulțumiri ale protestatarilor:

„Niciun fermier la ora actuală nu poate ieși cu utilajul din curte. S-a dat acea lege pe genunchi făcută în care s-a inserat că fiecare conducător auto trebuie să posede categoria CE sau TR. Sunt oameni care în momentul în care îi faci categoria CE pleacă în Europa, nu stă să lucreze în România. În toată Europa, la împlinirea vârstei de 16 ani copii dobândesc categoria B1 și au dreptul de a conduce utilajele agricole, pentru că acestea se deplaseazî cu maximum 40 km/h.

S-au făcut condiții diferite față de Europa. Avem obligativitatea să înmatriculăm inclusiv plugul care este tractat după tractor cu inspecție tehnică anuală. Acea inspecție tehnică este făcută pe o hârtie fără nicio valoare. Când te duci cu un autoturism la RAR, un inspector certifică că acel autoturism corespunde din punct de vedere tehnic”.

Acesta a mai precizat că sunt sute de fermieri care se îndreaptă cu mașini și tractoare spre Capitală:

„Se pornește din toate părțile țării spre București. Sunt coloane de sute de mașini și tractoare care vin spre București pentru că acolo e puterea decizională. Autoritățile sunt informate. Să iasă ministrul Agriculturii astăzi să spună că acesta este un protest politic al cărui partid este? Se vorbește despre discuții care sunt fără suport, atâta timp cât dumnealui ne-a promis că s evor lua măsuri. Am făcut solicitări pentru Legea forței majore și a calamităților. Ni se promite, se pune în dezbatere publică o lege pentru 10.000 de lei despăgubiri de secetă pe hectar și ni se dă 40-60 de lei. Nu știu cu cine au făcut dumnealor matematica asta. Noi nu primim nimic. Cerem cadru legislativ! Toate băncile și societățile de leasing ne execută pe bandă rulantă. Noi împrumutăm bani cu 12%, atâta timp cât europa împrumută cu 1,5-1,8%. Suntem peste 30.000 de antreprenori români în pragul falimentului”.

Declarațiile ministrului Agriculturii

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a precizat într-o intervenție pentru B1 TV că nu a primit revendicări din partea mediuluia sociativ și că speră ca protestul să nu fie o acțiune politică în preajma campaniei electorale:

“Din informațiile pe care le-am primit și eu și sunt difuzate prin mass-media, o parte din fermieri s-au alăturat transportatorilor. Vorbim aici de revendicări pe care deocamdată Ministerul Agriculturii nu le-au primit din partea mediului asociativ.

Știu că asociațiile încă nu au solicitat. Deja aveam o discuție cu asociațiile pentru o întâlnire săptămâna viitoare pentru a prezenta bugetul pe anul 2024 și măsurile pe agricultură pe care Guvernul le va lua în perioada următoare. Sunt de acord cu toate protestele pe care le fac fermierii dar aș dori foarte mult ca tot ceea ce îneamnă revendicări să fie transmise către Ministerul Agriculturii și împreună cu echipa tehnică de la Minsiterul Agriculturii să le păutem rezolva și să aducem răspunsurile corecte către fermieri.

Mai mult decât atât, mi-aș dori ca acest protest să nu fie unul politic. De obicei, este început de campanie electorală și cred că mediul asociativ în momentul de față nu și-a asumat această grevă. Aștept revendicările și săptămâna următoare vom avea o întâlnire cu mediul asociativ”.