Protest la Sibiu, față de amplasarea statuii lui Samuel von Brukenthal: „Au vândut țara asta și acum, ca să-și bată joc de noi, l-au pus pe criminalul ăsta, aici” (VIDEO)

Protest la Sibiu, față de amplasarea statuii lui Samuel von Brukenthal: „Au vândut țara asta și acum, ca să-și bată joc de noi, l-au pus pe criminalul ăsta, aici (VIDEO)

Aproximativ 200 de persoane au ieșit în Piața Mare din Sibiu, pentru a protesta, după ce o statuie a lui Samuel von Brukenthal a fost amplasată în centrul orașului. Oamenii sunt nemulțumiți de omagiul adus baronului și consideră acțiunea una neadecvată din cauza rolului pe care l-a avut guvernatorul Transilvaniei la Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan.

„Jos statuia!”, „Brukenthal, ucigaș de români” și „Jos, criminalul!” au strigat cei prezenți la protestul organizat în weekend, la Sibiu. Cei mai mulți dintre protestatari au purtat costume naționale și au fluturat steaguri tricolore.

La eveniment s-a intonat imnul național și au fost afișate două bannere care prezentau portretele celor trei conducători ai răscoalei iobagilor de la 1784, respectiv tragerea pe roată a acestora, au fost expuse pentru a sublinia însemnătatea negativă a perioadei de guvernator a Transilvaniei, a lui Samuel von Brukenthal.

Oamenii sunt nemulțumiți, din cauza contextului istoric dur, încărcat de experiențe grele.

„Știți de ce suntem aici? Pentru că Iohannis și tot ce înseamnă guvernarea. Au vândut țara asta și acum, ca să-și bată joc de noi, l-au pus pe criminalul ăsta, aici”, a declarat un protestatar, pentru B1 TV. „Să mute statuia asta de aici! Eventual, să o ducă la muzeu!”, a transmis un alt cetățean nemulțumit.

Gheorghe Funar și Diana Șoșoacă au scandat pentru înlăturarea statuii lui Samuel von Brukenthal, din Sibiu

La manifestație și-a făcut apariția și Gheorghe Funar, care a transmis un mesaj puternic.

„Statuile acestor criminali și cotropitori trebuie demolate, iar numele lor să fie șters de peste tot, de pe teritoriul României”, a declarat Funar.

De asemenea, senatoarea Diana Șoșoacă și cântăreața de muzică populară Veta Biriș au fost prezentă la protest.

„Tatăl meu m-a învățat să-mi iubesc țara și să-mi cinstesc eroii. În memoria tatălui meu fac toate aceste lucruri”, a transmis cântăreața.

În urmă cu o săptămână, atunci când statuia a fost dezvelită, președintele României, Klaus Iohannis a participat și el la ceremonia de inaugurare a monumentului, menit să omagieze memoria lui Samuel von Brukenthal.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`