Protest inedit al angajaților din HoReCa, azi, de la ora 17.00. Ce le reproșează aceștia autorităților

Protest inedit al angajaților din HoReCa, azi, de la ora 17.00. Ce le reproșează aceștia autorităților
foto: Pixabay

Angajații din industria HoReCa au pregătit un protest inedit pentru miercuri, între orele 17 și 18, când vor întrerupe vânzarea și vor manifesta în fața restaurantelor și a teraselor unde lucrează, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la efectele cauzate de criza COVID-19 asupra celor 400.000 de persoane care lucrează în acest sector.

„Ignoranţa autorităţilor este pe cale să ruineze una dintre cele mai importante industrii ale României! Dacă lucrezi în sau pentru industria Horeca participă la protestul de miercuri 19 august pentru a trage impreună un semnal de alarmă asupra viitorului celor 400.000 ce lucrează în această industrie”, susțin reprezentanţii industriei HoReCa, pe Facebook.

Protest inedit al angajaților din HoReCa, azi, de la ora 17.00. Ce le reproșează aceștia autorităților

Manifestația va avea loc miercuri, între 17:00 și 18:00. Timp de o oră, angajații din industria HoReCa își vor întrerupe activitatea și se vor poziționa în fața localurilor în care lucrează pentru a-și transmite mesajul și revendicările. Particpanții la protest vor respecta regulile de protecție sanitară.

Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor (HORA) a transmis o scrisoare descrisă premierului Ludovic Orban, cu privire la situația din domeniu, prin careîşi exprimă îngrijorarea cu privire la efectele dezastruoase create de răspândirea COVID-19în industria ospitalităţii, efecte care se resimt la nivel mondial, în toată industria turismului.

Potrivit studiului comandat de HORA, împreună cu organizaţiile membre in APT (Alianţa Pentru Turism), efectuat pe o perioadă de 5 ani, aportul HoReCa la PIB este de aproximativ 5,07% după cum urmează: impact financiar direct (valoare adăugată) – 3,42%; impact social (salarii angajaţi şi aport consum) – 0,91%; impact financiar indirect (furnizori si investiţii) – 0,74%.

În plus, în document se susținecă redeschiderea teraselor la 1 iunie nu a condus la o creştere a numărului de persoane infectate.

„Putem concluziona că redeschiderea completă a restaurantelor se poate face in siguranţă, în unităţile în care se respectă reglementările. Aşa cum s-a putut observa, creşterea numărului de îmbolnăviri a avut loc la două săptămâni de la începerea vacanţelor din zonele turistice. În lipsa unor reglementări clare, restaurantele au întâmpinat dificultăţi iar incapacitatea autorităţii centrale şi locale de a urmări respectarea regulilor a dus la suprareglementări şi controale abuzive, multe dintre ele fără a avea legătură cu situaţia pandemică în care ne aflăm”, a mai precizat sursa citată.

În aceeași scrisoare deschisă, proprietarii şi operatorii din industria HoReCa susțin că sunt trataţi incorect de către Guvernul Orban, în comparaţie cu celelalte industrii. Astfel, reprezentanţii sectorului solicită cabinetului PNL să redeschidăîn cel mai scurt timp a restaurantelor în interior, cu respectarea regulilor de protecție sanitară;asigurarea distanţării fizice prin menţinerea unui mese libere între două mese ocupate; evitarea aglomerărilor de persoane la ghişee şi grupuri sanitare; purtarea obligatorie a măştii de către client în momentul deplasării către grupurile sanitare, la intrarea sau ieşirea din restaurant.

Prim-ministrul României și-a dat acordul pentru ca programul teraselor să fie prelungitpână la ora 24

Starea de alertă a fost extinsă cu încă 30 de zile pe întreg teritoriul României, iar premierul Ludovic Orban a anunțat că și-a dat acordul pentru ca programul teraselor să fie prelungit până la ora 24.

„Am avut mai multe solicitări legate de prelungirea programului până la ora 24, pentru terase. Mi-am dat acordul”, a anunțatLudovic Orban, precizând că „va exista o decizie, dacă nu cumva a și fost adoptată, a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, pentru a prelungi programul până la ora 24”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`