Protest cu îmbrânceli în București: Sute de persoane au manifestat în solidaritate cu localnici din Pungești (VIDEO)
Miting de susţinere cu îmbrânceli pentru localnicii din comuna Pungeşti. Aproape două sute de bucureşteni care se opun explorării gazelor de şist au încercat să forţeze cordoanele de jandarmi. Oamenii s-au revoltat, după ce forţele de ordine i-au împiedicat să iasă pe stradă, pentru a se deplasa spre guvern şi i-au somat să se legitimeze.
De la protestele paşnice împotriva explorării gazelor de şist, s-a trecut la îmbrânceli şi huiduieli împotriva jandarmilor. Violenţele au izbucnit după ce forţele de ordine au vrut să îi impedice pe manifestanţi să iasă pe stradă, pentru a porni spre guvern. Mulţi dintre protestatari au refuzat să se legitimeze, spunand că jandarmii i-au bruscat fără motiv.
„Voi aveţi bastoane, noi mâinile goale!”, au strigat protestatarii.
„Nu, noi am legitimat jandarmii, pentru că fac ceva abuziv. Am în față legea jandarmeriei 550, care spune jandarmii pot legitima o persoană când a săvârșit sau se pregătește să săvârșească o contravenție. În momentul de față nimeni nu a săvârșit o contravenție, e un miting spontan”, a explicat un manifestant.
Punctul de vedere al protestatarilor a fost contrazis de reprezentanţii Jandarmeriei.
„Au fost împiedicatți prin formarea unor cordoane de jandarmi, au fost împiedicați să blocheze circulația și să se deplaseze în alte zone, cu precizarea că nu au autorizație de protest, iar blocarea unei căi de comunicație constituie infracțiune. Este normal ca atunci când o masă de oameni încearcă să se deplaseze forțând coloanele de jandarmi, este normal să se blocheze deplasarea acestor persoane”, a declarat Georgian Enache, purtător de cuvânt de la Jandarmeria Capitalei.
Oamenii au ieşit în stradă pentru a-şi striga nemulţumirea faţă de explorarea gazelor de şist şi a-şi arăta susţinerea faţă de localnicii din comuna vasluiană Pungeşti.
„Suntem aici pentru că avem exemplul mai multor ţări unde problema gazelor de șist a început, în Ecuador, această țară a fost devastată, distrusă, există încă și acum pârâuri cu petrol sau cu produse toxice”, a spus un protestatar.