Polițiștii protestează marți începând cu ora 10:00, în Piaţa Victoriei, nemulțumiți de măsura Guvernului de a îngheța salariile și pensiile angajaților din sectorul public. La acţiunea de protest din Piaţa Victoriei şi-au anunţat participarea şi reprezentanţii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, nemulţumiţi de „politica Guvernului de aruncare a crizei exclusiv pe umerii salariaţilor şi pensionarilor”, conform unui comunicat al SNPPC.
Reprezentanţii Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual cer actualizarea cu rata inflaţiei a pensiilor poliţiştilor/cadre militare în rezervă sau retragere, majorarea la 25% a sporului pentru risc şi suprasolicitarea neuropsihică pentru toţi beneficiarii acestui drept, actualizarea normei de hrană, conform indicilor preţurilor de consum, acordarea unui supliment pentru risc medical (spor covid) poliţiştilor din prima linie a prevenirii şi combaterii pandemiei etc.
FSNPPC a demarat în 14 ianuarie 2021 seria protestelor, în cadrul Caravanei Confederaţiei Sindicale Naţionale Cartel Alfa, al cărei membru este.
De asemenea, în urmă cu două săptămâni, mai mulți membri ai Federației “Solidaritatea Sanitară” din România auprotestat în București în fața Guvernului și a ministerelor Sănătății și Muncii, nemulțumiți de înghețarea salariilor.
Sindicaliștii au cerut creșterea salariilor și auprotestat față de decizia guvernului Cîțu de a îngheța veniturile bugetarilor la nivelul anului 2020, pe fondul crizei economice provocate de pandemia de coronavirus.
O delegație a sindicaliștilor a fost primită de ministrul Sănătății la discuții, potrivit unui anunț al Federației “Solidaritatea Sanitară”.
Premierul Florin Cîțu susține că e nevoie de modificarea legii salarizării bugetarilor, astfel încât veniturile să crească în funcție de performanța angajaților:
„În acest moment ne uităm la modificareaa două legi care au creat problemesustenabilității finanțelor publice în România.Vorbimde legea salarizăriiunitare,carea fost prezentată public ca o lege care trebuia săelimuine inechitățiledin adminstrația publică, dar a creat probleme cu tot felul de excepții care au apărut în ultimii ani.
Când a fost prezentată această lege, s-a spus că președintele României are salariul cel mai mare și de acolo pornim cu restul salariilor. Nu mai este așa, președintele României nu mai are salariul cel mai mare și trebuie să reanalizăm această lege a salarizării. Legea pensiilor – această coaliție a spus din primul moment,vrem o lege a pensiilorbazată pecontributivitate”, a spus Cîțu.