Protest al medicilor în faţa Palatului Victoria: „Suntem la capătul puterilor” / Reprezentant Sanitas, despre criticile aduse protestatarilor îmbrăcați în combinezoane: „Nu este normal să ne cumpărăm singuri echipamente de protecție”

Protest al medicilor în faţa Palatului Victoria: Suntem la capătul puterilor / Reprezentant Sanitas, despre criticile aduse protestatarilor îmbrăcați în combinezoane: Nu este normal să ne cumpărăm singuri echipamente de protecție
sursa foto: Viorel Husanu / Facebook

Mai multe cadre medicale protestează miercuri în faţa Palatului Victoria, reclamând lipsa echipamentelor, programul de lucru și condițiile în care sunt nevoitesă muncească.Sanitariii, îmbrăcaţi în combinizoane, spun că sunt la ”capătul puterilor”,potrivitRomânia TV.

”Nemulțumirile nostre sunt foarte multe. Aș începe cu lipsa unui dialog real din partea autorităților. Sunt o serie de probleme cu care ne confruntăm, în primul rând epuizarea fizică și psihică a personalului medical care tratează pacienții diagnosticați cu Covid-19. Guvernul nu încearcă să rezolvăm situația, să ne așezăm la masă și să găsim soluții concrete și viabile de protecție a salariaților. Astăzi ne-am echipat așa frumos să protejăm Guvernul, să nu-i îmbolnăvim pentru că venim din spitale.Așa se lucrează în spitale 8-12 ore și suntem epuizați. Avem colegi care au leșinat în secția de ATI, sunt situații incredibile cu care se confruntă la 40 de grade, fără aer condiționat și în aceste echipamente. Există și problema echipamentelor.Avem o mască chirurgicală pe tură. După ce s-a udat nu își mai atinge scopul”, a declarat unul dintre medicii care protestează în Piața Victoriei.

„Echipamentele trebuie purtate numai în incinta instituțiilor sanitare”

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan critică atitidunea protestatarilor,declarând că Ministerul Sănătății a acordat indemnizațiile tuturor cadrelor medicale, în funcție de solicitarea managerilor spitalelor,potrivitDigi24.

„Echipamentele au fost permanent suplimentate și în zonele unde e indicată folosirea lor există. Am putea face interpretarea între ghilimele că există echipamente și în plus din moment ce ei demonstrează îmbrăcați în echipamente pe stradă. Ceea ce nu e o atitudine firească.Echipamentele trebuie purtate numai în incinta instituțiilor sanitare, indiferent ce vrem să demonstrăm.

Nu trebuie să folosim ca mesaj public elemente de tehnică medicală, imagini cu pacienți, imagini cu tehnologie avansată. Nu au decât natura să impresioneze. Este, până la urmă, o risipă de echipamente”, a argumentatHorațiu Moldovan.

Care sunt nemulțumirile cadrelor medicale

În replică, Viorel Hușan, președintele Sanitas București, a precizat pentru B1.RO că echipamentele au fost achiziționate de către medicii care au ieșit să protesteze și că s-a dorit inclusiv prin acest lucru să se transmită un mesaj de nemulțumire: faptul că în anumite situații echipamentele primite de cadrele medicale sunt insuficiente și că angajații din sistem trebuie să le achiziționeze singuri.

“Noi am avut o problemă cu echipamentele de protecție la începutul pandemiei. Dacă vă amintiți chiar nu am avut astfel de echipamente de protecție. Atitudinea de astăzi a fost un demers tocmai pentru a le răspunde guvernanților că dacă vor să fim imaculați, putem să fim. Nu stăm la mâna Ministerului Sănătății să ne pună la dispoziție astfel de echipamente de protecție. Ni l-am procurat singuri. Nu este normal ca noi, angajați în sistemul sanitar, să ne cumpărăm singuri echipamente de protecție. Ar trebui ca unitatea să ni le pună la dispoziție, conform unui protocol. Sunt situații unde nu primești pe zi decât un anumit număr limitat de măști pe care să le utilizezi o zi întreagă. Nu e normal să primești un singur combinezon”, a precizat Viorel Hușan, președintele Sanitas București.

În ceea ce privește nemulțumirile, Viorel Hușan a indicat lipsa sporurilor promise de către guvernanți în plină pandemie de coronavirus și inechitățile grave din sistem.

“Nu știu dacă este corect să numim protest, dar o formă de atenționare poate fi clar catalogat demersul nostru. Am ținut morțiș să depunem Guvernului României câteva aspecte legate de ceea ce au promis și nu s-a făcut. Aici mă refer la minunatul spor pentru toți angajații din sănătate îl așteaptă. Domnul președinte dacă a anunțat la începutul pandemiei că fiecare angajat din sistemul sanitar va primi câte 500 de euro, nu a făcut altceva decât să creeze un val de așteptare în rândurile salariaților. De la acea declarație publică și până astăzi , nu s-a întâmplat absolut nimic. Nu au venit acei bani. Din contră, numeroasele modificări legislative au creat un dezechilibru între categoriile profesionale din sistem și să se întâmple ca în anumite secții să crească sau să scadă, în niciun caz în conformitate cu așteptările noastre. Guvernan’ii au atacat la CCR Legea privind sporul de 15% și ne aflăm într-o situație în care nu se poate acorda acel stimulent. Managerii de spitale au fost puși într-o situație imposibilă legată de sporul pentru personalul implicat direct în lupta cu pandemia. Aceștia au primit o listă cu persoanele care au tratat pacienți COVID. Lista este incompletă pentru că banii nu au fost alocați pentru acel stimulent”, a mai precizat Viorel Hușan pentru B1.RO.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`