Protest a peste 600 de angajaţi ai Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare. Ei cer bani pentru funcţionarea companiei până la închiderea controlată
Peste 600 de salariaţi ai platformelor Romag Prod şi Romag Termo din cadrul Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) au refuzat să intre la lucru în tura I. Ei au cerut guvernului bani pentru funcţionarea companiei până la închiderea controlată, informează Mediafax. Totuși, angajaţii Romag Prod au hotărât să intre la lucru, în jurul orei 11.00, pentru a-i înlocui pe colegii din tura III, dar cei de la Romag Termo au refuzat să facă la fel, sindicaliştii spunând că protestul lor este autorizat până la ora 15.00.
Liderii de sindicat și șefii au discutat cu aceștia explicându-le care este situaţia în privinţa restanţelor salariale şi a banilor pe care Guvernul s-a angajat, potrivit sindicaliştilor, să îi furnizeze pentru funcţionarea în continuare a celor două unităţi, până la închiderea controlată a instalaţiilor.
„În primul rând, plata salariilor la zi, deoarece avem o întârziere din luna mai, în al doilea rând este lipsa finanţării. Ni s-a promis acordarea a 25 de milioane la sfârşitul lunii iunie, pentru finanţarea în continuare a funcţionării unităţilor noastre până la oprirea controlată a producţiei de apă grea. Totodată, noi am cerut ca oprirea să se facă fără a influenţa mediul, în sensul consumării tehnologice a gazului din instalaţii şi apoi, procedurile clare, prevăzute de proiectant, privind scoaterea tuturor substanţelor toxice din instalaţie şi predarea lor în condiţii de siguranţă a mediului”, a declarat Florin Rogobete, liderul Sindicatului Romag Pro.
Potrivit directorului Romag Prod, Melwin Watzlavek, finanţarea de către Guvern a închiderii controlate a instalaţiilor unităţii în care se produce apă grea este absolut necesară, pentru a fi evitat impactul de mediu local şi chiar transfrontalier.
„Instalaţiile sunt într-un regim de oprire, ajungere la punctul zero, dar nu poţi să le opreşti dintr-odată. În mod normal, instalaţiile îşi sfârşesc durata de viaţă anul viitor, în luna aprilie. Dacă oprirea se face în mod controlat, cu finanţe de la stat, aşa cum au fost stabilite în programe anterioare, la închiderea duratei de viaţă a instalaţiilor, practic, nu poţi spune că oamenii vor avea de suferit, vor pleca, normal, cel puţin 800-900 de oameni de pe această platformă (Romag Prod – n.r.), rămânând o parte din ei pentru gestiunea apei grele care este deja produsă şi se află în depozitele locale. Dacă, însă, finanţele nu vin şi ajungem în stadiul opririi bruşte, toţi oamenii vor fi afectaţi, pentru că practic se intră în regim de faliment, dar există un mare risc în aceste condiţii, pentru că falimentul ne exonerează de obligaţia de a gestiona apa grea care a fost produsă până la ora actuală”, a spus directorul Romag Prod.
Salariații vor participa marți la un marş de protest pe o distanţă de aproximativ nouă kilometri, de pe platformele pe care lucrează până la sediul Prefecturii Mehedinţi. În aceeași zi, la Bucureşti, va avea loc întrunirea creditorilor RAAN cu administratorul judiciar, administratorul special şi reprezentanţi ai Ministerului Energiei.