Senatul a adoptat o propunere legislativă care le-ar permite persoanelor fizice cu instalații de producere a energiei electrice de până la 200 kW să primească o compensație financiară lunară pentru energia pe care o livrează în rețea. Această compensație ar putea fi utilizată pentru achitarea altor servicii contractate de la furnizori, precum gaze naturale, relatează Digi24.ro.
Senatul României a adoptat, în cadrul unei ședințe, o propunere legislativă care modifică Legea energiei electrice și a gazelor naturale din 2012.
Această modificare ar permite persoanelor fizice care sunt prosumatori, adică producători de energie electrică, să primească o compensație financiară lunară pentru energia produsă și livrată în rețea. Pentru a beneficia de această compensație, prosumatorii trebuie să dețină instalații de producere a energiei electrice cu o capacitate de până la 200 de kilowați.
Propunerea legislativă a fost inițiată de un grup de parlamentari din diferite partide, inclusiv PSD, PNL, USR și UDMR. Aceasta oferă prosumatorilor posibilitatea de a utiliza suma din compensația financiară pentru a achita alte servicii contractate de la furnizorii cu care au încheiat contractul, precum servicii de furnizare a gazelor naturale.
Pe lângă posibilitatea de a primi compensații financiare, prosumatorii vor putea transmite, cu titlu gratuit, energia electrică pe care o produc și o livrează în rețea către alți clienți ai furnizorului cu care au încheiat contract.
Propunerea legislativă urmează să fie dezbătută de Camera Deputaților, care este forul decizional în acest caz. Dacă propunerea va fi adoptată, aceasta ar putea avea un impact semnificativ asupra prosumatorilor din România, facilitând producția de energie electrică din surse regenerabile și promovând energiile curate.