Comisia specială de modificare a legilor justiției lucrează în această săptămână la foc automat pentru a reuși să îndeplinească dorința liderilor PSD-ALDE de a trece toate modificările dorite în legislație până la finalul anului.
În acestă perioadă, comisia condusă de Florin Iordache a fost inundată cu sute de amendamente pentru modificări la legile justiției. Unele dintre acestea au fost depuse de șefa Uniunii Naționale a Judecătorilor din România(UNJR), Dana Gârbovan, iar unele dintre acestea chiar au atras atenția.
Cea mai neașteptată astfel de propunere a fost cea prin aceasta cerea ca președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) să fie prin vot al populație. Până în prezent, această funcție este una în care numirea se face de către CSM și este contrasemnată de președintele statului.
"Ar avea o reprezentare și forță mai mare. Acum vedem ce putere are președintele ÎCCJ, vedem cum arată sediul și că nu a preluat bugetul", a argumentat Dana Gârbovan, conform unei postări de pe Facebook a jurnalistului Attila Biro.
Jurnalistul povestește că după această propunere a șefei UNJR a intervenit și Victor Alistar, membru în CSM din partea societății civile, care a susținut modificarea, dar reprezentat CSM i-a atras rapid atenția că acesta nu este și punctul de vedere al forului.
Discuțiile s-au oprit după intervenția deputatului ALDE, Steluța Cătăniciu, care a precizat că articolul privind numirea la șefia ÎCCJ a fost deja votat și nu se mai întoarce dezbaterea la el.