Propunere legislativă: Etichetă specială pentru carnea românească. Care e strategia Ministerului Agriculturii pentru a încuraja românii să achiziționeze produse autohtone

Propunere legislativă: Etichetă specială pentru carnea românească. Care e strategia Ministerului Agriculturii pentru a încuraja românii să achiziționeze produse autohtone
Foto: Pixabey

Ministerul Agriculturii anunță o nouă inițiativă menită să sporească achiziționarea produselor autohtone de carne în rândul consumatorilor români. Astfel, se va implementa o etichetă specială pentru carne, care va permite diferențierea clară între produsele românești și cele de import.

Carnea românească este o raritate în magazinele autohtone

Cu toate acestea, experții susțin că proiectul este, de fapt, o glumă, deoarece carnea de porc și de vită provenită din România este o raritate în magazinele autohtone.

Într-un proiect de lege depus în Parlament, se propune introducerea unei etichete speciale pe carnea și produsele provenite din materia primă obținută din fermele din România. Scopul acestei măsuri este să permită o distincție clară între aceste produse și cele de import. Astfel, consumatorii vor putea identifica cu ușurință originea și proveniența produselor pe care le achiziționează.

„Prin actul normativ am creionat etichetare corectă la raft a produselor  prin identificarea unui cod QR, astfel încât toţi românii care merg în supermarket să poată scana acel cod, să identifice ingredientele din care sunt preparate produsele sau provenienţa cărnii”, a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii, potrivit observatornews.ro.

Cu toate acestea, situația în realitate este complet diferită. În prezent, este din ce în ce mai dificil să găsești carne românească pe rafturile magazinelor. Statisticile arată că doar 20% din consumul de carne de porc al României este asigurat din producția internă, în timp ce doar 30% din consumul de carne de vită provine din surse locale. Restul cantității necesare este acoperită prin importuri.

Ministrul Agriculturii propune soluții pentru dezvoltarea sectorului de creștere a porcinelor în România

Adrian Balaban operează o fermă care se ocupă de creșterea a 50.000 de porci și furnizează carne către un important lanț de magazine din București. Deși apreciază că legea actuală este benefică, recunoaște că aceasta nu este perfectă.

„Din nefericire, noi avem o problemă, mai ales producătorii de carne de porc. Dacă vrem să asigurăm tuturor românilor carne proaspătă din România şi produse fabricate cu carne de porc românească, trebuie să revitalizăm producţia”, a declarat fermierul.

„În acest moment am pus carul înaintea boilor. Mai întâi ar trebui să dezvoltăm sectorul de creştere a porcinelor şi apoi să venim cu o lege prin care să încurajăm consumul de carne în România”a declarat Costel Stanciu, preşedintele unei asociaţii de alimente.

Ministrul Agriculturii a declarat că există soluții pentru această problemă: „Voi lansa in perioada urmatoare inca 160.000 de locuri de cazare, astfel încât acest număr de 9 milioane de purcei să poată fi produşi în România”, a declarat ministrul Florin Barbu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`