Propunere CSM: Magistrații cu 10 ani vechime ieșiți din sistem să revină fără concurs pe posturi vacante

Publicat: 30 10. 2015, 17:31
Foto: libertatea.ro

Conform unei propuneri de completarea a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, persoanele care au ocupat cel puțin 10 ani funcția de judecător sau procuror și au încetat activitatea din motive neimputabile ar putea fi numite în funcțiile vacante de judecător sau procuror, fără concurs sau examen, informează Agerpres.

Decizia urmează să fie înaintată de Consiliul Superior al Magistraturii către ministrul Justiției.

Pentru respectarea unei eventuale noi legi, condițiile ar fi ca foștii magistrați să nu fi avut abateri disciplinare și să nu fi oferit servicii de informații în perioada comunistă.

„Persoanele care au ocupat minim 10 ani funcția de judecător sau procuror, care nu au fost sancționate disciplinar, nu au avut abateri de la Codul deontologic, au avut numai calificativul ‘foarte bine’ la toate evaluările și și-au încetat activitatea din motive neimputabile, pot fi numite, fără concurs sau examen, în funcțiile vacante de judecător sau procuror, la instanțe sau parchete de același grad cu cele unde au funcționat sau la instanțe ori parchete de inferior. Nu pot fi numite în funcțiile de judecător sau procuror persoanele care au făcut parte din serviciile de informații înainte de 1990 sau au colaborat cu acestea”, potrivit propunerii de modificare a Legii 303/2004.

În vederea numirii în funcție, foștii magistrați ar putea avea un interviu plenului CSM.

Se pare că propunerea a fost privită bine de majoritatea judecătorilor și procurorilor care și-au exprimat decizia prin vot.

Potrivit centralizatorului rezultatelor votului, 1.878 de judecători și 1.089 de procurori au fost de acord, împotrivă exprimându-și votul 1.856 de judecători și 959 de procurori.

Propuneri urmează să fie prezentate ministrului Justiției.

„Propunerile aprobate de Plenul CSM sunt expresia preocupării constante pentru consolidarea independenței justiției, creșterea calității actului de justiție și îmbunătățirea organizării sistemului judiciar, în contextul profundei reforme a legislației care constituie principalul instrument de lucru al sistemului judiciar, prin adoptarea celor patru noi coduri în materie civilă și penală. Acestea au modificat competențele instanțelor și parchetelor, au reorganizat căile de atac, au generat tipuri noi de cauze și proceduri, au determinat ample reorganizări ale secțiilor și completelor instanțelor”, se arată într-un comunicat al CSM.