Proprietarul unor site-uri pirat care transmiteau ilegal programe Digi și HBO a fost trimis în judecată: Paginile de internet aveau peste 16.000 de abonați
Proprietarul unor site-uri pirat care transmiteau ilegal pe internet programe de televiziune a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ). Potrivit unui comunicat de presă al instituției, bărbatul a fost trimis în judecată pentru punere la dispoziția publicului de opere fără consimțământul titularilor și spălare de bani, după ce între anii 2013 și 2015, a administrat domeniile de internet cu titulatura „spice”, prin care a publicat în mediul online programe de televiziune fără a avea consimțământul titularilor de drepturi, adică S.C. R.C.S. & R.D.S. S.A. și HBO.
Bărbat, trimis în judecată, pentru că a difuzat ilegal pe internet programe de televiziune ale Digi și HBO
Potrivit procurorilor, inculpatul recenpționa programele în România, folosind echipamente speciale situate în București, în baza unui abonament pentru persoană fizică. Pe site-urile sale, acesta avea aproape 17.000 de abonați.
”De asemenea, în perioada mai 2013 – octombrie 2015, inculpatul, prin intermediul unor societăți comerciale înregistrate în afara României pe care le controla și al site-urilor pe care le administra, ar fi comercializat abonamente pentru servicii de televiziune ce includeau programele DIGI și din 2013 și HBO, pe care le-ar fi distribuit către 16.858 de abonați din România și din alte 36 de țări, activi la data de 10.07.2015”, se arată în comunicatul Ministerului Public.
Pentru ca abonații să poată recepționa și pe televizor programele, bărbatul a comandat instrumente proiectate special în acest scop, de la o firmă din China.
”În perioada decembrie 2013-octombrie 2015 inculpatul ar fi comercializat direct sau prin distribuitori în alte teritorii, un număr de 2692 de STB-uri, dispozitive pirat de control al accesului”, precizează anchetatorii.
Bărbatul a obținutpeste 5 milioane de lei din activitatea infracțională
Astfel, inculpatul a dobândit din activitatea infracțională peste 5 milioane de lei. În plus, pentru ascunderea provenineței banilor, el ”a recurs la numirea ca trezorier sau director general a unei persoane decedate din anul 2008, pentru a se asigura că acesta va fi singura persoană responsabilă pentru veniturile a două societăți comerciale”.
”Inculpatul a disimulat adevărata natură a provenienței și a circulației bunurilor, cunoscând că provin din săvârșirea de infracțiuni, prin intermediul mai multor firme înregistrate în alte state, care erau direct controlate de către inculpat și care, toate, vărsau banii pentru „serviciile prestate” în conturile controlate de inculpat în România sau în portofelele electronice deținute de acesta sau de către persoane angajate de acesta. Sumele de bani din aceste conturi erau retrase în numerar de către inculpat sau integrate în circuitul civil prin achiziția aparent licită de bunuri imobile. (…)
Prin rechizitoriul întocmit se solicită instanței menținerea sechestrului asigurător instituit asupra conturilor, bunurilor imobile aparținând inculpatului și pentru care a folosit persoane interpuse și asupra numelor de domeniu „spicetv.ro” și „spicetvbox.ro”, precum și confiscarea acestora și a sumelor de bani până la concurența sumei de 5.104.681,11 lei reprezentând prejudiciul adus bugetului de stat, precum și pentru suma de 12.000 lei, reprezentând cheltuieli judiciare efectuate în cursul urmăririi penale, avansate de stat. De asemenea, se solicită instanței confiscarea extinsă a imobilelor achiziționate de către inculpat pe numele mamei sale și a altei persoane, precum și cota-parte pe care soția inculpatului o deține asupra imobilelor acestuia”, se mai arată în comunicatul citat.