Proprietarul fabricii de Lactate Brădet, pierderi uriașe în urma scandalului E.coli: Este greu de anticipat când vom recupera pierderile

Proprietarul fabricii de Lactate Brădet, pierderi uriașe în urma scandalului E.coli: Este greu de anticipat când vom recupera pierderile
foto: voceatransilvaniei.ro

Marius Badea, proprietarul fabricii de Lactate Brădet, nume invocat ca sursă a îmbolnăvirii unor copii în judeţul Argeş, a repornit producţia şi speră ca anul acesta activitatea să reintre în normal.

Potrivit lui, în acest moment pierderile cauzate de acest scandal se ridică la peste 500.000 de lei, valoare care ar putea să crească în perioada următoare, informează wall-street.ro.

Marius Badea, antreprenorul care a deschis în urmă cu 15 ani fabrica Lactate Brădet în zona Brădetu, judeţul Argeş, a povestit dificultățile prin care a trecut în urma scandalului E.coli în care a fost implicată firma sa, povestind totodată ce planuri are pentru redresarea afacerii sale.

“Cel puţin primele 2 săptămâni până când au început să iasă buletinele de analize se punea întrebarea dacă suntem sau nu vinovaţi. În condiţiile în care noi ştiam că am făcut totul pentru a nu fi. De aceea am şi luat decizia de a închide fabrica rezonând cu drama bebeluşilor pentru că eram unul dintre oamenii care urmăreau cu interes subiectul la ştiri în fiecare seară. Când noi am fost acuzaţi de aşa ceva mi s-a părut ceva de nesuportat”, explică Marius Badea.

”Am făcut analize angajaţilor, la Institutul Cantacuzino, au costat 81 de milioane de lei (probabil vechi – n.red.). Sunt exagerat de scumpe şi există riscul ca rezultatele să nu fie edificatoare. Ei spun că acum poţi să ai ceva, iar peste două zile poţi să nu mai ai nimic. Atâta timp cât omul îşi respectă igiena cu stricteţe nu se ajunge aici. Noi avem 64 de camere video montate în zona chiuvetelor, monitorizăm în permanentă respectarea normelor de igienă. Au ieşit analize proaste la 3 angajaţi, cea mai mare dezamăgire a fost că am auzit din presa despre asta, fără ca noi să avem acele analize. Vina este a Direcţiei de Sănătate Publică. Nu este corect, am făcut analize şi în România, şi în Germania, şi în Italia, este stricteţe maximă, sunt trimise rezultatele prin poştă, securizate. Asta nu înseamnă că cineva vrea să acopere ceva, este dreptul oricărei fabrici să facă analize. Reproşăm faptul că au fost făcute publice analize care nu erau finale şi care nu vizau angajaţii din fabrică, din producţie. Au urmat tratament şi acum lucrurile sunt în regulă”, mai spune proprietarul Lactate Brădet.

De asemenea, și exporturile au fost afectate, acestea reprezentând circa 20% din business. Principalele pieţe de desfacere pentru produsele Lactate Brădet sunt Italia, Spania, Belgia şi Germania.

“Momentan lucrăm la 60% din capacitate, estimez că vom ajunge la maxim în câteva luni. Suntem prezenţi în toate punctele de vânzare, cu excepţia magazinului în care au fost probleme. Este greu de anticipat când vom recupera pierderile. Sperăm să avem o cifră de afaceri de 2 milioane de euro pentru acest an, la fel ca în 2015 şi să ne recuperăm pierderile”, mai spune Marius Badea.

Scandalul a blocat şi un proiect de retehonologizare în fabrică din Argeş, susţinut şi prin fonduri europene.

“Planuri de dezvoltare erau multe înainte de această criză, acum suntem mai reticenţi, aşteptăm să vedem dacă banca ne mai finanţează un proiect pe fonduri europene de achiziţie a unor utilaje noi, nu ştim dacă vom mai obţine creditul respectiv. Înainte de scandal credibilitatea noastră era mare. Creditul de 500.000 de euro era aprobat, fără niciun fel de garanţii. Nu ştiu dacă vom mai putea face acest proiect, există riscul să nu mai putem accesa fonduri 2-3 ani pentru că nu ne-am ţinut de implementare. Dincolo de cifre şi chestiuni materiale, suferinţa noastră a fost legarea numelui nostru de drama acelor copii şi ale familiilor lor, marcate pe viaţă de această tragedie”, completează Badea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`