Noi instrumente de fiscalizare a proprietății vor fi introduse începând cu 2024. Printre aceste o nouă taxă, cunoscută drept ”taxa pe lux”, se va aplica proprietarilor de case scumpe și mașini de lux, care, în perioada următoare, trebuie să le declare la ANAF urmând să plătească un nou impozit pentru aceste bunuri.
”Taxa pe lux” se va aplica proprietăților a căror valoare depășește 500.000 de euro și automobilelor cu prețuri de achiziție mai mari de 75.000 de euro.
Taxa ce va fi percepută de ANAF proprietarilor bunurilor enumerate mai sus este în valoare de 0,3% din suma care depășește 2,5 milioane de lei, în cazul proprietăților imobiliare, adică aproximativ 500.000 de euro, și 375 de mii de lei, adică 75.000 de euro pentru mașini.
De exemplu, dacă este vorba de o casă care are o valoare de 700.000 de euro, impozitul va fi de 0,3% din 200.000 de euro, adică 600 de euro, aproximati 3.000 de lei la actuala valoare a schimbului valutar.
În cazul unei mașini cumpărată cu 100.000 de euro, taxa ajunge la 75 de euro – 375 de lei.
Proprietarii acestor bunuri trebuie completeze, până pe 30 aprilie, declarația al cărui model urmează să fie publicat de ANAF.
”Taxa pe lux” se va plăti o dată pe an, iar în cazul mașinilor doar în primii 5 ani după ce au fost cumpărate.
Dacă în cazul automobilelor prețul de achiziție oferă o referință cât se poate de clară a valorii asupra căreia se va aplica taxa de 0,3%, în cazul locuințelor, lucrurile sunt mai puțîn clare, cel puțin până în acest moment. Valoarea locuinței este cea impozabilă, stabilită de direcțiile de taxe și impozite locale și nu se referă la prețul pieței.
”Vedem că aceeași proprietate, când are o cerere mai mare are o valoare mai mare, când cererea e în scădere sau e o criză economică se reduce valoarea. Deci lucrurile sunt subiective aici. Sigur, legiuitorul a stabilit valoarea impozabilă, cf direcțiilor de taxe locale, dar nu înseamnă neapărat că aceasta este și valoarea corectă”, explică Adrian Bența, consultant fiscal, pentru stirileprotv.ro.
În domeniul imobiliar, tot din 2024, crește Taxa pe Valoare Adăugată pentru locuințele mai ieftine de 600.000 de lei, adică 120.000 de euro, de la 5%, cât era până acum, la 9%.
Este de așteptat ca ambele măsuri să se reflecte în prețurile locuințelor.
În plus, anul viitor, taxele locale inclusiv pe case vor fi majorate cu rata inflației, adică 13,8%.