Proprietarii de apartamente și locuințe închiriate riscă mulți ani de pușcărie dacă încalcă această lege! A fost promulgată de Klaus Iohannis, la finalul lunii mai

Proprietarii de apartamente și locuințe închiriate riscă mulți ani de pușcărie dacă încalcă această lege! A fost promulgată de Klaus Iohannis, la finalul lunii mai
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat o lege conform căreia proprietarii, chiriașii sau administratorii în ale căror apartamente se consumă droguri riscă pedepse cu închisoarea.

Sunt prevăzute pedepse de până la 25 de ani de închisoare

Legea a fost promulgată vineri, 31 mai 2024, de către președintele României, Klaus Iohannis. Aceasta prevede pedepse de până la 25 de ani de închisoare și sancțiuni sporite pentru consumul sau facilitarea drogurilor în anumite locații, în preajma comunităților vulnerabile, informează Cancan.

Noile completări  ale actului normativ din domeniul prevenirii și combaterii consumului de droguri aduc modificări binevenite legilor deja existente – Legea 172/2024. Aceasta aa fost inițiată de senatorul Robert Cazanciuc și a fost adoptată pe data de 14 mai de Camera Deputaților.

Conform noii legi promulgate, dacă ești proprietarul unui imobil dat în chirie, incluzându-le pe cele aflate în stare de degradare, dezafectate ori în construcție, iar chiriașii consumă sau se ocupă cu traficul substanțelor interzise riști o pedeapsă de până la 5 ani de închisoare, deținătorul sau administratorul fiind responsabili de combaterea acestor activități ilegale pe proprietățile lor.

Ce sancțiuni mai impune legea

De asemenea, chiriașii vor fi aspru pedepsiți și ei, riscă închisoare, dacă oferă posibilitatea de a consuma droguri celor invitați în locuință.

Potrivit articolului 19¹, alineatul 1 „Punerea la dispoziție, cu știință, de către proprietarul, chiriașul, deținătorul cu titlu sau fără titlu sau administratorul oricărui imobil, incluzându-le și pe cele aflate în stare de degradare, dezafectate ori în construcție, pentru consumul fără drept de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive ori tolerarea consumului fără drept în asemenea locuri se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi”.

Legea impune sancțiuni și pentru traficanții de droguri care își desfășoară activitatea în apropierea instituțiilor de învățământ, spitale sau penitenciare, o pedeapsă majorată cu o treime.

Au fost impuse pedepse de până la 25 de ani de închisoare și pentru cei care se ocupă cu traficul de substanțe interzise, care duc la decesul unei persoane, mai ales în cazul celor care furnizează droguri minorilor sau favorizează consumul în diverse locații.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`