Speranțele lui Gigi Becali în proiectul aflat în Senat s-au spulberat miercuri. Legea graţierii a primit vot negativ de la aleşi, şi asta după ce primise şi aviz negativ de la comisia juridică. Proiectul care prevedea graţierea celor cu pedepse mai mici de 6 ani şi amnistia unor fapte va merge mai departe la Camera Deputaţilor.
Plenul Senatului a respins propunerea legislativă prin care putea fi operată amnistia şi graţierea unor categorii de deţinuţi, care au primit pedepse privative de libertate de până la 6 ani. Senatorul liberal Sorin Roşca Stănescu este singurul care a votat pentru proiectul de lege.
”În primul rand pornim sau ar trebui sa pornim de la ideea ca o lege nu se face pentru niște oameni și nu se respinge pentru niște oameni. Să ne delimităm de o asemena judecată. Situația se va agrava destul de mult, este pusă în percol viața și sănătatea deținurilor care sunt toturați în condiții de detenție de la noi ci și viața și siguranța gardienilor. Nu vor fi puși în libertate decât cel mult 4200 de oameni”, a afirmat Sorin Roșca Stănescu.
Nu de aceeaşi părere sunt colegii lui din Senat.
”Nu este un argument să dăm drumul din pușcărie unei armate de infractori. Și aici domnul senator Nicolae Vlad Popa bineînțeles că are dreptate, este o lege antisistem”, a spus Puiu Hașoti.
”Discutăm fapte, nu principii. Nu putem să-i grațiem pentru că nu există spațiu. Ce nebunie e asta? Dacă e nevoie de spațiu trebuie să construim spațiu. Dacă oamenii respectivi trebuie să stea după gratii, trebuie să stea acolo. Noi trebuie să umblăm la cauză, nu la efect. Și cauza este codul penal care a fost asumat, nu dicutat. Acela trebuie rezolvat. Și nu este o lege pentru Gigi Becali, pentru că el nu se încadrează. Deși el ar fi putut să plătească o amendă penală și să scape de închisoare pentru că nu a fost o chestie cu violență”, a susținut senatorul PC Cristina Anghel.
Iniţiativa legislativă, semnată de către deputatul PSD Mădălin Voicu şi deputatul din partea minorităţilor naţionale Nicolae Păun, urmează să fie supusă votului decizional în Camera Deputaţilor.