Proiectul care interzice comercializarea cărnii sintetice, adoptat de Senat

Proiectul care interzice comercializarea cărnii sintetice, adoptat de Senat
Foto: Inquam Photos / George Călin

Senatul a adoptat proiectul de lege care interzice comercializarea pe piața internă a cărnii sintetice obținute în laborator din celule animale, inițiativa urmând să ajungă în Camera Deputaților, for decizional în acest caz, transmite Agerpres.

Senatul a adoptat proiectul privind carnea și produsele din carne

Proiectul de lege privind carnea și produsele din carne a fost inițiat de un grup de parlamentari PSD și vine să reglementeze cadrul legal în ceea ce privește denumirea, prezentarea, etichetarea și comercializarea acestor produse.

În raportul din comisia de resort se menționează că proiectul vizează „respectarea condițiilor de igienă și informarea corectă a consumatorilor”.

„Prin sintagma ‘Produs românesc’ din carne se înţelege carnea şi produsele din carne rezultate din carcasele provenite 100% din fermele din România. Este interzisă inscripţionarea la raft şi pe eticheta cărnii şi a produselor din carne a sintagmei ‘Produs românesc’ şi a culorilor drapelului naţional dacă nu sunt respectate prevederile alin. (1)”, se mai arată în același proiect.

Dacă propunerea va fi adoptată în această formă, etichetele vor trebui să cuprindă codul QR și prețul de achiziție în cazul produselor atât din piața internă, cât și din piața externă.

„Comercializarea cărnii sintetice obţinute în laborator din celulele de la animale este interzisă pe piaţa internă. Prevederile alin. (l) se aplică şi produselor culinare din alimentaţia publică la prepararea cărora s-a utilizat carnea sintetică”, mai prevede proiectul de lege.

Propunerea cuprinde amenzi între 200.000 și 300.000 de lei pentru comercializarea cărnii sintetice.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`