Proiect de lege: Viza de flotant, condiționată de suprafața locuinței. În ce condiții poți fi refuzat de autorități

Publicat: 25 09. 2017, 16:05
Foto: banatulazi.ro

O propunere legislativă a fost depusă la Senat de deputatul PNL Robert Aurel Boroianu în care se prevede ca proprietarul locuinței să fie obligat să declare suprafața locuinței și numărul persoanelor care stau în ea , iar acordarea vizei de flotant va ține cont de numărul de persoane și va putea fi refuzată de autorități dacă în locuință sunt prea multe persoane, potrivit Libertatea.

Deputatul Boroianu susține că din cauza legislației permisive s-a ajuns ca la o adresă să stea și peste 1500 de persoane, iar obținerea unei vize de flotant să devină o afacere profitabilă.

Ordonanța 97/2005, privind evidența, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români ar putea fi modificată astfel încât să se introducă o declarație scrisă a găzduitorului, care să cuprindă suprafața utilă a locuinței și numărul de persoane din locuință.

Potrivit proiectului de lege, mențiunea privind stabilirea reședinței nu se acordă în cazul în care numărul de persoane pe locuință și suprafața minimă utilă nu se încadrează în Legea locuinței 114/1996.

Potrivit Legii locuinței nr. 114/1996, cerințele minimale sunt:

– acces liber individual la spațiul locuibil, fără tulburarea posesiei și a folosinței exclusive a spațiului deținut de către o altă persoană sau familie;

-spaţiu pentru odihnă;

– spaţiu pentru prepararea hranei;

– grup sanitar;

– acces la energia electrică şi apa potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate şi a reziduurilor menajere.

"Pentru că Ordonanța 97/2005 este permisivă, nimeni nu și-a pus întrebarea firească de altfel, cum ar putea locui sub același acoperiș, într-o casă obișnuită, cu două camere și o curte de câțiva metri pătrați, nu mai puțin de 1.583 de persoane. Astfel, legea a permis ca mii de persoane să obțină viză de flotant, pentru o singură locuință, cu aprobarea găzduitorului și a autorității", a declarat deputatul PNL Boroianu.