Proiect de lege: Pensiile militare ar urma să fie eliminate pentru polițiștii, jandarmii, militarii și funcționarii publici condamnați penal

Publicat: 20 02. 2024, 11:41
Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

O nouă propunere legislativă vizează eliminarea pensiilor speciale pentru militarii, polițiștii, jandarmii și funcționarii publici cu statut special condamnați penal pentru infracțiuni de corupție sau de serviciu, potrivit Antena3.ro.

Propunere legislativă privind eliminarea unor pensii speciale

În proiectul legislativ se precizează că militarii, polițiștii, jandarmii și funcționarii publici cu statut special care au încălcat legea nu ar trebui să beneficieze de aceste pensii militare, pentru că este imoral.

În anul 2021, peste 176 de lucrători ai M.A.I. au primit calitatea de suspect, potrivit Direcției Generale Anticorupție din cadrul M.A.I.

În 2022, numărul lucrătorilor M.A.I. declaraţi suspecţi a crescut la 189. Cel mai recent, pe 29 ianuarie 2024, şase poliţişti de frontieră au fost condamnaţi definitiv pentru luare de mită în formă continuată. De asemenea, trebuie amintit că Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, precum şi Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor cuprind deja dispoziţii similare, fiind eliminat dreptul la pensie de serviciu pentru membrii Parlamentului sau magistraţii care au fost condamnaţi definitiv a unor infracţiuni de corupţie sau de serviciu.

Deputatul  Andrei Lupu  este cel care a depus, luni, o propunere legislativă pentru modificarea  Legii pensiilor militare de stat (Legea nr. 223/2015).

„Este imoral să acorzi beneficii unor persoane care încalcă legea, iar situația devine cu cu atât mai gravă dacă aceste persoane sunt angajate ca să apere legea.

În ultimii ani ni s-a explicat că anumite profesii implică riscuri enorme și că persoanele care lucrează în astfel de profesii ar trebui să iasă mai repede la pensie și să primească sume considerabile mai mari decât concetățenii lor.

Un caz special este cel al instituțiile de forță ale statului, care în teorie ar trebuie să lucreze pentru a genera siguranță și încredere pentru cetățenii României”, a spus Andrei Lupu.