Proiect de lege: Fumatul interzis în mașină cu minori și în apropierea școlilor și spitalelor

Proiect de lege: Fumatul interzis în mașină cu minori și în apropierea școlilor și spitalelor
Foto: Pixabey

Parlamentul se pregătește să adopte o nouă lege care va interzice fumatul în propriile mașini în prezența copiilor. Mai mult decât atât, această lege propusă ar putea extinde interdicția de fumat în anumite zone, cum ar fi apropierea școlilor și spitalelor, stațiile de autobuz, parcurile și terenurile de sport.

Interdicții mai stricte pentru fumatul în spațiile publice

Legea care urmează să fie modificată este Legea 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, și poartă numele de Fără copii lângă tutun”. Propunerea recent înregistrată la Senat vizează o restricționare și mai strictă a prezenței fumătorilor în apropierea spațiilor destinate copiilor. Proiectul de lege va fi supus unui vot final în Camera Deputaților, scrie kanald.

Propunerea vizează introducerea unor noi interdicții în diverse spații publice închise, locuri de muncă și locuri de joacă pentru copii. În acest sens, se propune interzicerea fumatului în următoarele locații: terenurile sportive și locurile de joacă destinate copiilor, precum și în zona înconjurătoare acestora; stațiile de așteptare ale mijloacelor de transport în comun; unitățile sanitare și de învățământ, precum și în zona înconjurătoare acestora; și în parcuri, cu excepția zonelor special amenajate pentru fumat, care nu pot ocupa mai mult de 5% din suprafața totală a parcului.

Măsuri stricte privind interzicerea fumatului și sancționarea aruncării chiștoacelor în locuri publice

Totodată, proiectul conține și o altă măsură, care vizează interzicerea fumatului într-un perimetru de cel puțin 25 de metri în jurul spitalelor și școlilor, precum și într-un perimetru de 15 metri în apropierea stațiilor de autobuz.

Noua inițiativă va extinde restricția de fumat în autoturismul de serviciu și asupra autoturismelor personale în prezența copiilor, în conformitate cu actualele prevederi legale. Prin urmare, este interzis fumatul în autoturismele personale atunci când se află copii în vehicul.

Noua propunere legislativă vizează sancționarea persoanelor care aruncă chiștoace de țigări și alte deșeuri rezultate din consumul de tutun în locuri publice, cu amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei. Pentru ca această inițiativă să devină lege, trebuie să treacă prin următoarele etape: să fie votată de Senat și Camera Deputaților, să fie promulgată de președinte și să fie publicată în Monitorul Oficial. După publicarea în Monitorul Oficial, noile reglementări vor intra în vigoare la 6 luni de la data respectivă, ceea ce ar putea fi cel mai devreme în 2020.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`