Proiect de lege: Capacitatea care va putea fi instalată de viitorii prosumatori ar putea fi limitată

Publicat: 24 10. 2024, 09:27
Foto simbol: Pixabay

Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică un proiect legislativ care aduce schimbări semnificative pentru prosumatori. Potrivit economica.net, unele prevederi pot afecta pe cei care vor dori să fie prosumatori cu instalații mai mari de producție de energie electrică.

Proiectul prevede că obținerea avizelor pentru statutul de prosumator nu poate fi mai îndelungată de o lună, dar, în cazul în care se constată că solicitantul vrea o instalație cu o capacitate prea mare astfel încât afectează rețeaua, puterea sa aprobată  va putea fi redusă până la pragul de cel mult 10 kW.

Prevederile proiectului de lege

Art. 16^4 – Punctul de Contact Unic se asigură că procedura de acordare a autorizațiilor menționată la art. 16 alin. (1) și (2) pentru instalarea de echipamente de energie solară și stocarea energiei în același amplasament, inclusiv instalații solare integrate în clădiri, în structuri artificiale existente sau viitoare, cu excepția suprafețelor artificiale de apă, nu depășește trei luni, cu condiția ca scopul principal al unor astfel de structuri artificiale să nu fie producerea de energie solară sau stocarea de energie.

(2)         Prin derogare de la articolul 9 alineatul (2) din Legea nr. 292/2018 de la punctul 3 literele (a) și (b), individual sau coroborat cu punctul 13 litera (a), din anexa nr. 2 la respectiva lege, o astfel de instalare de echipamente solare poate fi exceptată, dacă este cazul, de la cerința de a fi supusă unei evaluări specifice a impactului asupra mediului în temeiul articolului 7 alineatul (1) din Legea nr. 292/2018.

(3)         Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerul Culturii și Ministerul Apărării Naționale pot exclude anumite zone sau structuri de la aplicarea primului alineat, în scopul protejării patrimoniului cultural sau istoric ori din motive legate de interese de apărare națională sau de siguranță.

(4)         Punctul de Contact Unic se asigură că procedura de acordare a autorizațiilor pentru instalarea de echipamente de energie solară cu o capacitate mai mică sau egală cu 100 kW, inclusiv pentru autoconsumatorii de energie din surse regenerabile și comunitățile de energie din surse regenerabile, nu depășește o lună.

(5)         În absența unui răspuns din partea ANRE în termenul stabilit la alin. (4) după depunerea unei cereri complete, ANRE emite în termen de 5 zile autorizația respectivă, cu condiția ca capacitatea echipamentelor de energie solară să nu depășească capacitatea existentă a racordării la rețeaua de distribuție.

(6)         În cazul în care aplicarea pragului privind capacitatea menționată generează o sarcină administrativă semnificativă sau afectează exploatarea rețelei de energie electrică, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei poate aplica un prag privind capacitatea mai scăzut, cu condiția ca acesta să rămână superior valorii de 10,8 kW.

În momentul de față, cine vrea să fie prosumator, mai ales casnic, în România, o poate face destul de simplu, fără să fie nevoie de o autorizare specială: foarte pe scurt, depune cerere la distribuitor, își face instalația cu o firmă de instalare autorizată (maximum 400 kW) și apoi depunde dosarul la firma de distribuție, după care semnează contractul cu furnizorul.

Proiectul de OUG care transpune o directivă europeană preia în legislație și aspectele mai puțin permisive, cum ar fi o autorizare, inclusiv pentru prosumatori. Iar, dacă pragul de putere este considerat prea mare pentru cât poate “duce” rețeaua, el poate fi, în final, redus.