Programul complet al „Învierii” organizate de Arhiepiscopia Tomisului. De la ce oră începe și cât va dura slujba
Arhiepiscopia Tomisului a anunțat încă de săptămâna trecută că „în noaptea de 26 spre 27 mai, la miezul nopţii, în bisericile şi mănăstirile din Arhiepiscopia Tomisului se va oficia slujba începutului pascal şi Sfânta Liturghie, clerul chemând credincioşii să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paşti”. Comunicatul biroului de presă al Arhiepiscopiei se încheia cu îndemnul: „Veniţi de luaţi Lumină!”.
În noaptea de 26 respectiv 27 mai, Arhiepiscopia Tomisului va chema credincioșii din județul Constața să ia, din nou, Sfânta Lumină în cadul programului în care se vor desfășura slujbele. S-a instituit chiar și un post local de trei zile pentru ca credincioșii ortodocși din județul Constanța să se poată spovedi și împărtăși, scrie adevărul.ro.
Care este programul slujbelor oficiate cu ocazia „Odovaniei Învierii”
La ora 23:40, clerul va ieși din biserici, cântând „Învierea Ta Hristoase…” și apoi se va oferi credicioșilor prezenți Sfânta Lumină
La ora 24:00 se va citi Evanghelia Învierii și va începe Slujba Utreniei Învierii, după rânduiala consacrată și prevăzută în cărțile de slujbă.
În jurul orei 1:30, după încheierea Utreniei Învierii va începe slujaba Sfintei Liturghii iar la sfârșit credincioșii care au ținut post în cele trei zile stabilite anterior și care s-au spovedit vor primii Sfânta Împărtășanie.
În cadrul acestei slujbe nu se va primiPaște Sfințit cum se face în mod normal la Slujba de Înviere, ci se va oferi anaforă, după rânduiala liturgică. De asemenea, Sfânta Lumină pe care o vor primicredincioșii este chiar Lumina care a fost adusă deja de Paște de la Ierusalim și păstrată în Sfintele Altare.
Patriarhia Română se dezice de Arhiepiscopia Tomisului
Pariarhia Română nu este de acord cu decizia Arhiepiscopiei Tomisului de a invita credincioșii în noaptea de 26 spre 27 mai la biserică pentru a participa la slujba „Odovania Învierii” și la cea a Sfintei Liturghii și de a primiapoi Sfânta Lumină. Dintr-un comunicat de presă al Patriarhiei Române, reiese că adevărata slujbă a Învierii Domnului a fost oficiată în noaptea de Paști în toate bisericile din Patriarhia Română, când Lumina a ajuns în casele mai multor români în ciuda restricțiilor impuse de autorități.
„Decizia Permanenței Arhiepiscopiei Tomisului referitoare la oficierea, în noaptea de 26 spre 27 mai, a slujbei numită „Odovania Învierii” și a Sfintei Liturghii la miezul nopții, clerul acestei eparhii urmând a chema credincioșii să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paști, este una luată exclusiv în virtutea principiului autonomiei eparhiale și asumată integral doar de ierarh și de acest for bisericesc local.
Reamintim că adevărata slujbă a Învierii Domnului din acest an a fost oficiată în toate bisericile din Patriarhia Română în noaptea de Paști și că, în ciuda contextului extrem de aspru pentru noi toți, mireni și clerici din toate eparhiile, lumina sfântă a ajuns atunci la cei mai mulți dintre credincioșii ortodocși.
Dumnezeu să sporească această lumină a comuniunii în sufletele noastre ale tuturor și să ne ajute pe toți în dobândirea discernământului plin de iubire față de aproapele și față de Biserică!”,scie în comunicatul de presă.