Programul prin care mii de tineri pot călători gratuit în Europa. Ce trebuie să facă aceștia pentru un permis de călătorie

Programul prin care mii de tineri pot călători gratuit în Europa. Ce trebuie să facă aceștia pentru un permis de călătorie
Sursa foto: Pixabay.com

35.500 de permise gratuite DiscoverEU vor fi distribuite tinerilor în vârstă de 18 ani. Aceștia pot călători gratuit prin Europa, dacă se califică în urma susținerii unui test online despre Uniunea Europeană.

Detalii despre înscrierea în program

Tinerii născuţi între 1 ianuarie şi 31 decembrie 2006 trebuie să răspundă la un quiz format din cinci întrebări despre UE, împreună cu o întrebare suplimentară. Quizul poate fi susținut pe Portalul european pentru tineret, până pe 16 octombrie, la ora 12:00 CET. În urma răspunsurilor lor, candidaţii vor fi clasificaţi, iar permisele de călătorie vor fi distribuite pe baza acestui clasament, potrivit Antena 3.

DiscoverEU este dedicat tinerilor din Uniunea Europeană şi din ţările asociate la programul Erasmus+, inclusiv Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia şi Turcia.

Ce pot vizita tinerii înscriși în program

Solicitanţii selectaţi vor putea călători în întreaga Europă timp de până la 30 de zile, între 1 martie 2025 şi 31 mai 2026. Aceştia au posibilitatea de a-și planifica propriile rute sau de a se  inspira din cele existente. Pot vizita capitalele europene ale culturii, siturile de pe lista patrimoniului mondial UNESCO, siturile care poartă Marca patrimoniului european sau locaţiile care poartă Marca Access City Award, oraşe care îşi concentrează eforturile pentru a deveni mai accesibile pentru persoanele cu handicap.

De asemenea, tinerii selectați să facă parte din program vor primi  un card de reducere cu peste 40.000 de oferte privind transportul public, cultura, cazarea, mâncarea, sportul şi alte servicii.

Agenţiile naţionale Erasmus+ organizează reuniuni de informare înainte de plecare şi întâlniri DiscoverEU, programe de învăţare cu o durată cuprinsă între una şi trei zile.

Condiții speciale de călătorie

Participanţii cu handicap sau cu afecţiuni medicale pot beneficia de sprijin special, programul Erasmus+ punând accent pe incluziunea socială. Acţiunea de incluziune DiscoverEU permite organizaţiilor care lucrează cu tineri cu nevoi speciale să solicite granturi, oferind sprijin suplimentar participanţilor, precum finanțare suplimentară sau opţiunea de a călători cu însoţitori.

Deşi DiscoverEU încurajează călătoriile durabile cu trenul, sunt disponibile măsuri speciale pentru tinerii din regiunile ultraperiferice, judeţele şi teritoriile de peste mări, zonele îndepărtate şi insule.

Experiențele tinerilor care au luat parte la programul DiscoverEU

Din 2018, peste 1,3 milioane de tineri au candidat pentru obținerea unuia dintre cele 319.000 de permise de călătorie disponibile.

Mai mulți tineri care au călătorit cu ajutorul finanțării DiscoverEU, au ales să răspundă la întrebări despre experiența lor din cadrul programului. 93% dintre respondenți au declarat că intenţionează să călătorească mai des cu trenul. Peste două treimi au declarat că nu şi-ar fi putut finanţa permisul de călătorie fără DiscoverEU. Pentru mulţi, a fost prima dată când au călătorit fără părinţi sau adulţi însoţitori, iar majoritatea au vorbit despre sentimentul de independeță pe care ți-l oferă această experiență.

Participanţii sunt invitaţi să devină ambasadori ai iniţiativei DiscoverEU pentru a o promova. Grupul oficial de Facebook #DiscoverEU, unde tinerii se pot conecta şi pot face schimb de experienţe şi sfaturi, are în prezent peste 102.000 de membri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:10 - Robert Sighiartău, despre alegerile prezidențiale: “Finala va fi între Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Noi suntem cei care putem bate PSD-ul și da, ne dorim o guvernare de dreapta” (VIDEO)
21:01 - Sighiartău (PNL): „Ciolacu guvernează doar de imagine. În afară de a da pomeni electorale sau de a da impresia că dă pomeni electorale, n-a făcut nimic” (VIDEO)
20:58 - Alertă în Gara Centrală din Hamburg. Doi pasageri dintr-un tren sunt suspectați de o infecție cu virusul mortal Marburg
20:54 - Robert Sighiartău: PSD vrea toată puterea. Cel mai grav pentru această țară este ca Partidul Social Democrat să câștige Președinția României (VIDEO)
20:33 - „Am încălcat câteva jurăminte”. Femeia care s-a căsătorit cu ea însăși celebrează un an de căsnicie. Ce mesaj a vrut să transmită lumii prin gestul său
20:30 - Restricții la produse românește în China. Ce decizie a luat Beijingul
20:29 - Sighiartău: Ciucă a primit de la americani o distincție pe care doar Regele Mihai a mai primit-o / Ciucă a fost șef de promoție la Academia Militară, spre deosebire de alți candidați despre care nici nu știm dacă au luat BAC-ul (VIDEO)
20:16 - Cât a ajuns să coste un kilogram de carne de porc, în România. Prețurile, din ce în ce mai mari. Ce avertizează specialiștii
20:04 - Câți bani primește Simona Halep pentru victoria de la Hong Kong. A câștigat 15 puncte WTA
19:45 - Cetățenii vor putea acorda primul ajutor unei persoane care intră în stop cardio-respirator. Care sunt stațiile de metrou din București unde a fost montat câte un defibrilator