Din peste 450 de şcoli care s-au înscris în programul guvernamental „Masă Caldă”, doar o treime primesc mâncare caldă pentru copii. Iar în multe dintre acestea masa caldă s-a transformat în masă rece…
Potrivit unui studiu World Vision citat de Observator News, 20% dintre școli au raportat că elevii se ceartă între ei pentru că nu toţi primesc mâncare, fiind selectaţi în funcţie de note şi absenţe.
Profesorii atrag atenția că pentru mulți copii mâncarea pe care o primesc la școală e singura masă a zilei.
La şcoala din Drăgoeşti, Ialomiţa, învaţă 44 de copii. Doar trei vin cu pacheţel de acasă, iar restul ar trebui să primească mâncare caldă primul programul guvernamental. Numai că statul le oferă doar biscuiţi şi mere.
„Sunt multi copii care vin dimineata pe stomacul gol, si stiti ca sa faci educatie pe stomacul gol este foarte greu”, a afirmat Anişoara Fătu, învăţătoare.
Ceea ce nu face statul, face societatea civilă. Un ONG are grijă să le trimită mâncare caldă copiilor.
„Vin fara pachet, de aceea masa calda este foarte asteptata, ma intreaba de multe ori cand vine masa. Sunt copii care nu au posibilitate”, a susținut și Dumitru Corina, învăţătoare.
Doar 28% dintre școlile din România servesc acum mâncare caldă elevilor, restul oferind doar sandvișuri.
„Creează divergențe în sălile de clasă, în unitățile școlare. De ce? Pentru că datorită criteriilor metodologice de selecție a copiilor care să aiba acces la programul ”Masa caldă”, nu toți copiii dintr-o școală au acces”, a declarat Mihaela Nabăr, specialist în educație.
Ministerul Educaţiei spune, însă, că nu a primit plângeri până acum.