Programul de prevenție și profilaxie dentară DENT ESTET: Un tratament simplu efectuat la timp te scutește de costurile tratamentelor complexe

Programul de prevenție și profilaxie dentară DENT ESTET: Un tratament simplu efectuat la timp te scutește de costurile tratamentelor complexe

O perspectivă asupra prevenției dentare

„Prevenția este mai bună decât tratamentul”, spunea Desiderius Erasmus încă din preajma anului 1500. Revenind în prezent, prevenția este un principiu fundamental al multor sisteme medicale occidentale, pentru că este de preferat să luăm măsuri din timp pentru a evita costurile emoționale și financiare ridicate ale tratamentelor.

Dacă ne orientăm atenția spre sănătatea orală, afecțiuni precum parodontita sunt dovedite a fi un factor agravant sau declanșator al multor boli sistemice. Printre afecțiunile corelate cu parodontoza, se numără inflamația cronică în organism, diabetul, bolile cardiovasculare, riscul crescut cu 16% de dezvoltare a cancerului și numeroase afecțiuni ale sănătății reproductive feminine, precum dificultatea de a concepe, riscul nașterilor premature sau al greutății scăzute a nou-născutului.

„Încă predomină un mit conformă căruia putem să neglijăm sănătatea orală pentru că afectează localizat doar gura. Acum știm că realitatea este alta.” – spune Dr. Brittany Seymour, purtător de cuvât al Asociației Americane de Stomatologie (ADA), „încă există o lipsă de conștientizare în ce privește importanța sănătății orale, dincolo de felul în care arătăm.”

Din fericire, avem la dispoziție metode eficiente prin care să prevenim afecțiunile dentare dinainte să devină o problemă. O rutină corectă de periaj zilnic, efectuată de două ori pe zi, la care se adaugă folosirea mijloacelor auxiliare precum ața dentară, dușul bucal, periuțele interdentare și apa de gură, trebuie să fie regula de aur a îngrijirii dentare la domiciliu.

Rezultatele „Radiografiei sănătății orale”, studiul realizat de DENT ESTET în 2022, asupra comportamentului românilor din mediul urban cu privire la sănătatea dentară, arată că doar 56% dintre respondenți declară că se spală pe dinți de două ori pe zi.

Chiar și cu cele mai mari diligențe, nu este suficient cât să ținem placa bacteriană sub control. Ședințele de profilaxie dentară realizate de către medicul stomatolog periodic, conform recomandărilor individualizate, sunt singurul mijloc prin care putem îndepărta placa bacteriană, tartrul și calculii subgingivali.

Placa bacteriană – sursa celor mai frecvent întâlnite afecțiuni dentare

Mulți dintre noi am auzit despre placa bacteriană, dar poate nu suntem conștienți că este primul pas spre formarea cariilor și sursa inflamației gingivale.

Placa bacteriană se referă la diversitatea de microogranisme de la nivelul cavității orale, unde întâlnim până la 700 de specii diferite de bacterii. Dacă nu este îndepărtată la timp sau în mod eficient prin periajul zilnic, ea aderă pe dinți, gingii, subgingival și chiar pe interiorul obrajilor sau pe limbă.

Într-o primă fază se numește peliculă și este un depozit organic din salivă, care se formează la aproximativ o oră după spălarea pe dinți. Acum începe să se formeze placa tânără. După câteva zile, are o consistență granulată când o atingem cu limba, este lipicioasă și atrage în continuare mai multe bacterii. Placă matură este deja instalată după 30 de zile de acumulare, în funcție de alimentație, igienă, înghesuirile dentare sau pozițiile incorecte ale dinților.

Când devine tare și lipită pe dinte, deja vorbim despre tartru, o depunere alb-gălbuie, vizibilă pe suprafața dinților. Mai puțini dintre noi știm că tartrul se poate depune și sub gingii, unde are o culoare maronie sau neagră.

Tartrul se formează din primele 4-8 ore de la depunerea plăcii bacteriene și mineralizarea ajungel la 50% după două zile, cu o rată de calcificare de 60-90% după 12 zile.

Inflamația gingivală este mecanismul natural de apărare al corpului în fața invaziei bacteriene. Unul dintre factorii cauzatori ai bolii parodontale este chiar această placă bacteriană care nu poate fi înlăturată printr-un jet de apă sau o simplă clătire. Ea se acumulează pe dinți, pe obturații (plombe), proteze fixe sau mobile, aparate ortodontice sau implanturi. În timp, parodontoza provoacă retracții gingivale și osoase, pierdere de țesut conjunctiv, mobilitate dentară, mergând până la pierderea dinților.

Profilaxia dentară – o procedură simplă cu beneficii multiple

Singura metodă de stopare a afecțiunilor dentare înainte să devină serioase, este un program de prevenție și profilaxie realizat de 2 ori pe an, sau mai des, în funcție de particularitățile individuale.

„Îndepărtarea periodică a plăcii bacteriene și a tartrului previne formarea cariilor dentare și păstrează gingiile sănătoase. În timpul ședințelor, medicul stomatolog va putea identifica cariile dentare în stadii incipiente. Îndepărtând calculii sau tartrul subgingival, putem preveni problemele parodontale, sau dacă deja s-au instalat, medicul are ocazia să identifice eventualele afecțiuni”, explică Dr. Anamaria Ghiurcă, medic specialist în Parodontologie în clinicile DENT ESTET.

Tot în timpul ședinței de profilaxie dentară se îndepărtează petele sau colorațiile de pe suprafețele dinților. Acestea apar atunci când consumăm cafea, ceai negru sau verde, vin roșu sau a coloranților alimentari și nu sunt doar inestetice, ci reprezintă un factor favorizant pentru retenția plăcii bacteriene. Un alt efect al profilaxiei este împrospătarea respirației ca urmare a îndepărtării acumulărilor de bacterii dăunătoare de pe suprafața limbii.

Dar poate cel mai mare avantaj este menținerea sănătății orale sub control. Prevenția este mult mai accesibilă sub aspectul costurilor decât tratamentele dentare ale unor afecțiuni deja instalate.

În clinicile DENT ESTET, profilaxia dentară este realizată înaintea oricărui tratament stomatologic pentru a preveni contaminarea încrucișată. După încheierea planurilor de tratament, ședințele de profilaxie sunt personalizate, pentru menținerea rezultatelor pe termen lung:

1) Profilaxie dentară după tratamentul cu implant dentar

Unul dintre cele mai mari riscuri care amenință longevitatea implanturilor este periimplantita. Afecțiunea are o evoluție impredictibilă și în cazul în care nu poate fi ținută sub control, poate duce la pierderea implantului dentar.

Pentru persoanele care au beneficiat de tratamentul cu implant dentar, profilaxia regulată, efectuată la 6 luni, reprezintă cea mai eficientă metodă de mentenanță a lucrărilor pe implant.

În această ecuație intervine tipul de implant; cele cu un sistem de înșurubare al lucrării protetice sunt de preferat, pentru că pot fi dezinserate pentru acces pe durata ședinței periodice de profilaxie.

Pacienții cu implanturi dentare trebuie de asemenea informați de medicul stomatolog despre importanța folosirii dușului bucal. Se pot folosi diverse tipuri de apă de gură în rezervorul dispozitivului, în funcție de indicațiile medicului. Suprafețele dintre dinți nu trebuie nici ele neglijate. În acest sens, periuțele interdentare sunt foarte recomandate.

În continuare, periajul la domiciliu trebuie dublat de un program de profilaxie dentară stabilit cu medicul stomatolog. Îndepărtarea plăcii bacteriene de la nivelul implanturilor și a lucrărilor pe implant se realizează mai complex și mai profund decât o putem face la domiciliu.

Medicul folosește ansa cu ultrasunete și periuțe speciale, geluri și soluții medicamentoase care au un rol crucial în menținerea sănătăți orale și în prelungirea durabilității implanturilor.

2) Profilaxie dentară pentru purtătorii de aparat dentar

Pacienții care urmează un tratament cu aparat dentar trebuie să acorde o atenție specială igienizării, deoarece spațiile înguste dintre dinți și brackets sunt greu accesibile în timpul periajului și creează condiții favorabile pentru dezvoltarea plăcii bacteriene.
Cel mai mare risc pe durata purtării aparatelor dentare este apariția unor pete albe pe dinți, în aceste zone greu accesibile. Petele respective apar ca urmare a demineralizării smalțului și lăsate netratate, își pot schimba culoarea în maro, evoluând mai târziu în carii.

3) Profilaxie dentară pentru tratamentele parodontale

Ca să păstrăm pe termen lung rezultatul tratamentului parodontal, este necesar să continuăm cu terapia de menținere, care diferă de igienizările obișnuite. Medicul parodontolog te va sfătui să efectuezi ședințele de profilaxie aproximativ o data la trei luni.

Astfel, medicul poate monitoriza starea gingiilor, va rezolva rapid orice probleme au apărut și poate instrui pacientul despre igienizarea corectă la domiciliu. Miza este prevenirea recidivelor și lungirea duratei de viață a dinților naturali pe arcadă.

În clinicile DENT ESTET, terapia de menținere, efectuată de medicii Diviziei de Parodontologie Laser, include decontaminarea gingivală realizată cu ajutorul laserului Biolase®. Terapia laser este non-invazivă și ajută la scăderea numărului de bacterii, scăzând incidența recidivelor. Studiile arată ca atunci când aceste intervenții sunt făcute regulat, riscul de recidiva scade considerabil, terapia de menținere fiind indispensabilă în menținerea sănătății parodontale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`