Suspiciuni de fraudă la programul ‘Casa Verde’: Fondul de Mediu a blocat accesul la aplicație după ce o firmă a bătut recordul la înscrieri în Oltenia

Suspiciuni de fraudă la programul 'Casa Verde': Fondul de Mediu a blocat accesul la aplicație după ce o firmă a bătut recordul la înscrieri în Oltenia

Probleme în derulare programului ”Casa Verde”, programul prin care doritorii se pot înscrie pentru a beneficia de subvenția de la stat pentru instalarea de panouri fotovoltaice, un program cu valoare de peste 650 de milioane de lei. Administrația Fondul de Mediul a decis să blocheze accesul la aplicația de înscriere după ce au constantat că un instalator din zona Oltenia a găsit o scurtătură, reușind să introducă în sistem mult mai multe cereri decât au reușit ceilalți instalatori.

„Aplicația nu s-a blocat, ci noi am decis suspendarea aplicației. Facem analizele necesare și îi dăm din nou drumul, în câteva zile. A apărut o situație ce a ridicat o serie de suspiciuni. Unul dintre instalatori a introdus forte multe cereri pe zona Sud-Vest. Sperăm că mâine (vineri – n.red.) sau cel târziu luni să putem reluăm procesul de încărcare a cererilor de finanțare”, a declarat Dorin Corcheș, vicepreședinte al Fondului de Mediu, pentru bihon.ro.

Mai exact, marți, s-a ajuns la situația ca, în doar 4 ore, fondurile să se epuizeze pentru regiunea Sud-Vest Oltenia, astfel încât AFM a suspendat funcționarea aplicației informatice (fotovoltaice.afm.ro), marți, la ora 16:30.

Marți, la ora 14:15, din cele 656 milioane de lei alocați pentru acest program, mai erau disponibili doar 333 milioane de lei, iar pentru Oltenia fondurile erau epuizate. Două ore mai târziu, Fondul de Mediu a suspendat înscrierile.

Dorin Corcheș a subliniat că spre deosebire de programul Rabla, când înscrierea a fost întreruptă din motive tehnice – softul înghețându-se din cauza volumului mare de cereri – de data aceasta softul nu are probleme de funcționare.

„Vom evalua fiecare dosar în parte, apoi validăm. Cei respinși au posibilitatea să depună contestație. Și dacă rămân respinși, suma de realocă”, a afirmat Dorin Corcheș pentru bihon.ro.

Vicepreședintele Dorin Corcheș a refuzat să spună numele instalatorului care a înscris atât de multe aplicații într-un timp atât de scurt. Potrivit datelor publice, firma respectivă ar fi depus peste 2.700 de aplicații în doar câteva ore, mai mult decât aplicațiile depuse în oricare dintre celelalte șapte regiuni.

Programul „Casa Verde Fotovoltaice” a fost promis de guvernul PSD-ALDE încă din 2017. Prin acest program, cetățenii pot solicita 20.000 de lei bani de la stat pentru a-şi instala panouri solare acasă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`