ALERTĂ METEO: Un val de frig lovește România! Cât va fi cea mai scazută temperatură: Zonele vizate…

Publicat: 12 09. 2018, 07:34

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a publicat prognoza pentru intervalul 10 septembrie – 8 octombrie 2018.

Astfel, în septembrie vremea va fi călduroasă, chiar caniculară în prima și a treia săptămână de prognoză.

Ulterior, temperaturile vor scădea ușor către cele apropiate de normele climatologice ale primei luni de toamnă.

Nopțile vor fi, în luna septembrie, mai lungi și mai răcoroase.

Săptămâna 10 – 17 septembrie 2018

Temperatura aerului va avea valori în general mai ridicate decât normalul climatologic al săptămânii în cea mai mare parte a țării, posibil cu abateri mai mari în jumătatea de vest. Astfel că temperaturile pot depăși chiar şi 30 de grade Celsius.

Precipitațiile vor fi în general în general apropiate de normele climatologice ale intervalului, exceptând jumătatea de vest a țării, unde tendința va fi deficitară, dar și regiunile sud-estice, unde acestea pot fi excedentare.

Săptămâna 17 – 24 septembrie 2018

Temperatura aerului va avea valori în general apropiate de normalul climatologic al săptămânii, posibil ușor mai ridicate decât acestea, local în regiunile vestice, nord-vestice și centrale.

Precipitațiile pot fi ușor excedentare, local la munte și în jumătatea de sud – est a țării, iar în restul teritoriului vor fi apropiate de normele climatologice ale intervalului.

Săptămâna 24 septembrie – 1 octombrie 2018

Valorile termice medii se vor situa în jurul normei climatologică și pot fi ușor mai ridicate decât acestea în special în nord-vestul și centrul țării.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de normele climatologice ale intervalului în majoritatea regiunilor, posibil cu o tendință excedentară local la munte și în regiunile sudice.

Săptămâna 1 – 8 octombrie 2018

Mediile valorilor termice se vor situa în general peste norma climatologică a săptămânii în cea mai mare parte a țării, local cu abateri mai mari în nord-vest și centru. Regimul pluviometric, în cea mai mare parte a țării, se va încadra în general în limitele normale ale perioadei.

de caldă. La 26 de staţii meteorologice temperatura maximă absolută a lunii fiind cuprinsă în intervalul 39 şi 42,2 grade Celsius, 19 dintre aceste maxime fiind înregistrate în perioada 7 – 9 septembrie 1946, două în 1952, pe 1 septembrie şi numai câte una în anii 1962, respectiv 1968. Temperatura maximă absolută din România, înregistrată în luna septembrie la staţiile meteorologice, este de 42,2 grade Celsius şi s-a măsurat la Giurgiu, în 9 septembrie 1946. Maxima absolută de la Bucureşti a fost de 39,6 grade Celsius, înregistrată în aceeaşi zi, 9 septembrie 1946, la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret, în timp ce la staţia meteorologică Bucureşti-Băneasa maxima absolută a lunii s-a consemnat tot în septembrie 1946, în două zile consecutive, 8 şi 9 septembrie, şi are valoarea de 38,6 grade Celsius.