Luna iulie s-a dovedit cea mai călduroasă lună din istoria măsurătorilor. Au fost înregistrate recordur timp de 10 zile consecutive, cu temperaturi care au depășit 40°C în majoritatea țărilor europene. În ciuda acestor condiții extreme, căldura se mai atenuează duminică. Ploile sunt prognozate să apară în sud-est, la munte și prin centrul și estul țării.
În Banat, Crișana, cea mai mare parte a Transilvaniei, jumătatea de sud a Moldovei și local în Oltenia și Muntenia, canicula persistă duminică, iar atmosfera devine instabilă. Duminică dimineață vor avea loc perioade cu instabilitate atmosferică caracterizate de averse torențiale, rafale de vânt, vijelii, grindină și descărcări electrice. Cantitățile de apă pot atinge valori de 20…30 l/mp, iar izolat chiar peste 40 l/mp. În după-amiaza zilei, manifestările de instabilitate atmosferică se vor extinde și pe arii restrânse, în special în sud-estul teritoriului, precum și în zonele muntoase. Aici, se vor înregistra scurte perioade de ploi torențiale, căderi de grindină și vijelii.
Căldura începe să se mai domolească duminică, iar ploile apar în sud-est, în zona Munteniei și Dobrogei. Temperaturile vor fi în scădere, iar ploile vor fi însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului. Maximele se vor opri în jurul valorilor de 31-32 de grade.
În Moldova sudică și în nordul Munteniei, se vor înregistra câteva reprize de ploaie, în special în zonele mai înalte. În celelalte regiuni ale țării, vremea va fi mai bună, cu temperaturi de până la 30 de grade.
În jumătatea nordică a Moldovei și în Maramureș, instabilitatea atmosferică persistă, iar aversele vor aduce cantități semnificative de apă și fenomene electrice. Temperaturile scad semnificativ, ajungând la aproximativ 28 de grade.
Vremea instabilă continuă și în zona ținuturilor vestice și a Transilvaniei. Ploile torențiale vor fi prezente, lăsând în urmă cantități mari de apă. Fenomenele meteo severe și temperaturile mai scăzute, în jurul valorii de 25 de grade, vor fi caracteristice acestei regiuni.
În zona Olteniei, ploile vor fi prezente mai ales în a doua parte a zilei de duminică și pe timpul nopții, fiind însoțite de descărcări electrice și vânt intens cu viteze de până la 55-65 km/h. Temperaturile vor ajunge la 29 de grade.
În București, atmosfera se menține caldă, cu temperaturi de 31 de grade. Totuși, instabilitatea atmosferică crește, iar spre seară se așteaptă averse și descărcări electrice. Temperatura va scădea până la 17 grade în timpul nopții.
La munte, temperaturile se răcesc, iar instabilitatea atmosferică persistă. Ploile torențiale vor aduce cantități mari de apă, iar fenomenele electrice vor fi frecvente, alături de căderi de grindină și vijelii.
Pe litoral, vremea va fi schimbătoare, cu nori care se vor înmulți în a doua parte a zilei și care vor aduce averse ocazionale. Vântul va avea unele intensificări, iar temperaturile maxime vor atinge 27 de grade, în timp ce temperatura apei mării va fi în jur de 22 de grade.