Alertă meteo: Schimbare radicală a vremii. Ploile torențiale și vântul puternic pun stăpânire pe România. Iată zonele cele mai afectate

Alertă meteo: Schimbare radicală a vremii. Ploile torențiale și vântul puternic pun stăpânire pe România. Iată zonele cele mai afectate
Foto: pixabay.com

Meteorologii nu au deloc vești bune pentru ziua de miercuri, 4 martie 2020.

Astfel, dacă temperaturile vor rămâne în continuare ridicate, ploile torențiale și vântul puternic își vor face apariția.

Un front atmosferic ceva mai bogat în precipitații va aduce ploi pe arii extinse în vestul, nord-vestul și sud-vestul țării, local cantitățile de apă urmând să ajungă până la 20-30 de mm, iar izolat (îndeosebi în sudul Banatului și în nord-vestul extrem al Olteniei) până la 40-50 de mm.

În consecință, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a transmis o informare meteorologică prin care anunță fenomene de ploi moderate cantitativ în jumătatea de vest a țării, dar și intensificări tempoare ale vântului în zona înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură. Ploile asociate cu vânt se vor semnala în perioada 3 martie, începând cu ora 18:00, și vor continua până joi, 5 martie, ora 06:00.

În acest interval, la început în regiunile vestice și sud-vestice, apoi și în cele centrale, temporar va ploua și, îndeosebi prin acumulare în zonele deluroase și montane, cantitățile de apă vor depăși local 15…20 l/mp și pe arii restrânse 30…35 l/mp. Ploile vor avea și caracter de aversă și se vor semnala descărcări electrice, potrivit impact.ro.

Și în zonele montane vor cădea ploi, favorizând topirea stratului de zăpadă, iar la altitudini mari precipitațiile vor fi mixte. Vântul va avea intensificări în Carpații Meridionali și de Curbură cu viteze ce vor depăși 50…70 km/h, iar pe creste 80…90 km/h, au transmis meteorologii ANM.

Vântul va sufla moderat spre tare în Carpații Meridionali și slab până la moderat, cel mult moderat în celelalte regiuni.

Temperaturile maxime vor fi situate, în general, între 14 și 19 grade Celsius, în regiuni ca Transilvania și Maramureș. În Banat și Crișana valorile din termometre vor indica 10-15 grade, 15-20 de grade se vor înregistra în Oltenia, vestul Munteniei și estul Dobrogei și 17-22 de grade Celsius în estul Munteniei și în Moldova, cu cele mai ridicate valori așteptate a se înregistra în sud-estul Moldovei.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`