Prognoza istoricului Adrian Cioroianu: Cât de mult se poate prelungi războiul din Ucraina?

Prognoza istoricului Adrian Cioroianu: Cât de mult se poate prelungi războiul din Ucraina?
Adrian Cioroianu

Perspectiva unei alte ierni marcate de război în Europa este sumbră, dar nu imposibilă, spune istoricul Adrian Cioroianu. Cât va mai dura conflictul militar din Ucraina nu se poate spune cu siguranță, pentru că nici măcar cei care îl orchestrează nu știu cu exactitate. O certitudine este că iarna va fi un test greu pentru toți europenii, afirmă fostul ministru de Externe al României într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“.

„Iarna va fi un test important pentru întreaga Europă. Noi avem nevoie de gaz rusesc, dar și Rusia are nevoie de clienți, pentru că și ei au nevoie de o piață.  Depinde și de starea vremii. Poate nu o să avem o iarnă geroasă și nevoia de gaze naturale nu va fi așa de mare„, spune istoricul, potrivit sursei citate.

Cât de mult se poate prelungi războiul din Ucraina?

Cele 6 luni de război reprezintă o perioadă infimă comparată cu conflictele istorice îndelungate. Istoricul este sigur că niciuna dintre părți nu va ceda ușor, ceea ce favorizează continuarea conflictului militar.

Nimeni nu știe. S-a prelungit mai mult de cât se aștepta oricine, de cât se așteptau Rusia sau serviciile secrete. Inclusiv ele nu se așteptau la o asemenea perioadă. Avem deja șase luni de război. Poate nouă ni se par multe, dar sunt războaie purtate, uneori cu pauze, decenii….Teritorii trebuie cedate greu. Agresiunea are un preț care trebuie plătit și nu trebuie ca statele să încurajeze repetarea ei. E normal ca Ucraina să nu cedeze. Cu toate că eu presimt că vor fi oameni care vor presa fie o linie fermă, fie o deschidere mai mare la negocieri. Observăm că există o incapacitatea a ONU sau a oricărui arbitru de a se interpune, pentru a încerca să conducă negocierile. Eu cred că ar trebui să ne mai așteptăm la o perioadă. Cât anume? Nimeni nu știe”, spune Cioroianu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`